Umělec Klus: Zemanovi fanoušci mi přáli smrt. Násilí se může přesunout do ulic

15.11.2020 9:19

Tomáš Klus má strach, že se nenávist z internetu může přesunout do ulic. Chybí k tomu jen malý krok. V rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas popsal, jaký je to krok. Prozradil také, co zažíval, když se pokoušel diskutovat s příznivci Miloše Zemana.

Umělec Klus: Zemanovi fanoušci mi přáli smrt. Násilí se může přesunout do ulic
Foto: Repro Facebook
Popisek: Zpěvák Tomáš Klus hovoří o uprchlících v řeckých táborech

Zpěvák Tomáš Klus v rozhovoru pro Český rozhlas konstatoval, že považuje

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí
za svou občanskou povinnost vyjadřovat se k veřejnému dění a účastnit se veřejných akcí, na kterých dá najevo, že s dnešním vývojem v České republice nesouhlasí. Proto se objevil třeba na demonstraci kampaně Milion chvilek pro demokracii.

Současně s tím však považuje za svou povinnost také spojovat českou společnost a mluvit s lidmi z druhé strany barikády, v tomto případě s voliči Miloše Zemana a Andreje Babiše (ANO). Ve svém okolí prý nezná nikoho, kdo by prezidenta Zemana volil, ale vedl rozhovor na dálku po e-mailu s některými stoupenci Miloše Zemana. Někteří z nich napřed zpěvákovi popřáli smrt, ale pak s ním normálně diskutovali.

„Já jsem opravdu vydal prohlášení, že bych si chtěl s někým takovým promluvit a moje e-mailová schránka i sociální sítě byly zaplaveny vzkazy typu, kde a jakým způsobem bych měl zemřít. Úvodní věta bývala, já vás zabiju a pak si popovídáme. A já jsem jim opravdu poctivě odepisoval a musím říct, že velké procento z těch lidí se mi pak omluvilo. Oni mi prostě psali, ‚je toho na mě moc a vy jste mi posloužil jako ventil‘,“ prozradil Klus.

Bude-li třeba, Klus prý klidně bude mostem, po kterém mohou druzí šlapat, když k sobě budou hledat cestu.

„Po lidech, kteří staví most, se střílí z obou stran a ten příkop už je plnej různých mrtvol. A já tam budu klidně ležet taky, protože to, že si lidé uvědomí, že politika je nedílnou součástí našich životů, je to silnice, po které jezdíme, je to cena chleba. To všechno je politika, a my pokud nebudeme se o to zajímat a nebudeme se bavit o tom, jak to chceme, to je problém. Já mám strach z násilí, já mám strach, že se zase začneme rvát,“ upozornil Klus.

Tím, že vystupuje veřejně k politickým otázkám, se Klus liší od řady svých kolegů, kteří chtějí lidi především pobavit, ale k veřejnému dění se nevyjadřují a podle Kluse to není dobře, protože nenávistné projevy je podle jeho názoru třeba tlumit. Má totiž obavy, že přenést nenávist, která se šíří po sítích, přímo do ulic, není zas tak těžké.

„K přesunu násilí ze sítí do ulic je jen malý krok. Jmenuje se hlad a krize,“ varoval Tomáš Klus v rozhovoru. Varovný příklad viděl na Balkáně 90. let, kde kolem sebe napřed lidé chodili naštvaní a pak přišel hlad a najednou se sousedi věšeli na ploty.

V životě považuje za důležité hledání pravdy, protože pravda je v poslední době hodně rozmazaná. A tato pravda se často nalézá v diskusi s oponenty. „Setkání s nepřítelem je pro mě lekce pokory,“ uvedl doslova Klus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…