Umělkyně z Národního vyzvala venkov: Buďte také neklidní

07.11.2016 10:10

Hostem Daniely Drtinové v internetové televizi DVTV byla herečka Národního divadla a členka petičního výboru Týdnů občanského neklidu Eva Salzmannová.

Umělkyně z Národního vyzvala venkov: Buďte také neklidní
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

Přiznala, že nemají žádný mandát od voličů a že jsou jen skupinou občanů, „kteří se sešli, zamysleli, a některé věci se nám zdály, že už jsou trošku přes čáru“.

„Protože považujeme za základní právo v demokracii ovlivňovat veřejný prostor, tak jsme tak učinili,“ uvedla s tím, že nejprve napsali provolání, další fází bude petice.

„Co je tedy tak přes čáru, že je třeba psát petice?“ zajímalo Drtinovou. „Postoj současných vládních představitelů vzbuzuje určité obavy. Já bych to rozdělila do několika sekcí. Pan prezident Zeman odjede do Číny a prohlásí tam, že jsme dosud byli pod vlivem Spojených států a NATO a že teď se ten vliv bude měnit. Mě to jako občana poněkud znepokojilo. Druhá věc, o které se to původní prohlášení zmiňuje, je hrubost v myšlení. Pan prezident ignoruje rozhodnutí soudů, kdy se má omluvit za článek, který nikdy nebyl dohledán. A on to ignoruje.“

„Zdá se, že podle průzkumů to většině lidí imponuje,“ podotkla Drtinová. „Já to respektuji. Přestože jsem v menšinovém názoru, tak já jako občan, a to je myslím největší výdobytek demokracie, já mohu, doufám tedy zatím, projevit svůj svobodný názor. Tak ho projevuji,“ reagovala Salzmannová.

„V čem jsou vaše svobody ohrožovány?“ ptala se dále Drtinová. „Tím, že já si nejsem jista, zda chci žít ve státě, který začíná mít afinitu směrem na východ. Ano, otestují to příští volby. Jestli to potvrdí, já to budu respektovat. Ale já to zatím otestováno volbami nemám. Pohybuji se v prostředí lidí, kteří mají pocit, že to takhle nechtěli. A nemyslím, že politici, kteří jsou momentálně u moci, nám to na začátku říkali, že budou obracet kormidlo naší zahraniční politiky směrem na východ,“ uvedla Salzmannová.

Prohlásila také, že nezpochybňuje, že je Čína naším strategickým partnerem. „Ale je třeba tolik servility?“ ptá se s odkazem na dopis čtyř ústavních činitelů. Podle Salzmannové servilita ohrožuje demokracii.

Salzmannová se také domnívá, že prohlášení čtyř ústavních činitelů bylo přehnané a ministr kultury měl podle ní právo jako občan svobodné země se sejít s dalajlámou. A diví se, z čeho měli naši politici takový strach. „Vždyť stejně jako my potřebujeme je, potřebují i oni nás,“ uvedla k obchodním vztahům naší země s Čínou.

Hlavním cílem podle Salzmannové je, aby petice, která se jmenuje „Východ nebo Západ“, tak pokud bude mít dostatečný počet podpisů, tak aby byla projednána v parlamentu. „A aby k tomu parlament zaujal nějaké stanovisko,“ podotkla.

Vyjádřila přání, aby se „občanský neklid“ netýkal jen Prahy. „Hrozně bychom rádi, kdybychom našli odezvu na menších městech. Jestli se nám to podaří, nevím. Budeme se o to snažit,“ uvedla.

Celé video je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…