Umím si představit obnovení povinné vojenské služby, říká Bělobrádek

23.03.2015 22:46

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a bývalý velvyslanec ČR v Rusku a USA Petr Kolář v pondělních Událostech, komentářích České televize diskutovali o přesunu ozbrojených sil NATO přes české území. Bělobrádek popsal cestu k možnému obnovení povinné vojenské služby v Česku. Kolář následně konstatoval, že Západ nemůže za chyby, k nimž došlo v Rusku.

Umím si představit obnovení povinné vojenské služby, říká Bělobrádek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Z úst vicepremiéra Bělobrádka zaznělo, že je představitelná i obnova povinné vojenské služby. Ale určitě nebude mít charakter dvouletého vyjmutí člověka z běžného života, jak jsme byli zvyklí. Ale umím si představit třeba rakouský model tříměsíčního či půlročního cvičení,“ poznamenal. Rozhodně ale nejde o to, že by se to zavádělo v dohledné době.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Pokud jde o přejezd konvoje NATO přes naše území, jde podle jeho názoru především o výraz solidarity s Pobaltím. Aktivitu obhájců i odpůrců průjezdu konvoje považuje vicepremiér místy za přehnanou. Nejde zkrátka o nic jiného, než že umožňujeme přesun jednotek spojenců. Podle Bělobrádka je navíc jednoznačně dobře, že jsme v NATO.

Snad bude Rusko jednou naším přítelem

"Členům KDU-ČSL rozhodně nebudeme rozdávat mávátka a vlaječky, ale pokud by naši občané chtěli jít pozdravit naše spojence, tak na tom nevidím nic špatného,“ uzavřel své vystoupení Bělobrádek.

Kolář ocenil především symbolický význam průjezdu konvoje, který ukazuje, že jsme schopni se bránit. „Je to náš konvoj, jsou to naši spojenci, a já jsem rád, že je většina našich občanů podporuje,“ řekl Kolář. Měli bychom si být vědomi i našich závazků vůči spojencům. Bývalý velvyslanec by si přál, abychom jednou i na Rusy mohli pohlížet jako na přátele, kteří vyznávají stejné hodnoty jako my. „Ale v tom Putinovském pojetí to zatím tak není. Řada lidí v Rusku se cítí ponížena, zdá se jim, že Rusko není bráno vážně. Ale to, co se v Rusku nepovedlo v 90. letech, zatímco u nás se to povedlo, tak to skutečně není vina Západu,“ konstatoval Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…