Umožněte určení polohy ve vašich mobilech, žádá od Applu evropská asociace. A ekonomka Šichtařová vypěnila

25.08.2017 16:16

Ekonomka Markéta Šichtařová se ve svém blogu na serveru iDnes.cz zamyslela nad zprávou Evropské asociace tísňového volání, jež varuje, že ve výbavě smartphonů od Applu chybí speciální funkce na určení místa, odkud člověk volá na pohotovostní linku.

Umožněte určení polohy ve vašich mobilech, žádá od Applu evropská asociace. A ekonomka Šichtařová vypěnila
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

„Asociace si zejména stěžuje na to, že funkce je dostupná u telefonů používajících systém Android, nikoli však u telefonů značky Apple. Žádá proto Apple, aby službu ve svých telefonech zpřístupnil ‚v zájmu bezpečnosti‘ svých zákazníků. I když slovo ‚žádá“ je možná až moc zdvořilé. Spíš to na Applu vyžaduje,“ poznamenala Šichtařová. 

  • Původní text ZDE

A poznamenává, že již dnes existují mobilní aplikace, jako třeba aplikace Záchranka, kterou si může do mobilu nainstalovat kdokoliv, kdo o to stojí. „Aplikace Záchranka tedy funguje stejně jako ona blokovaná aplikace Apple, která se stala jádrem sporu. Přesto je tu drobný rozdíl. Totiž u jednoho systému si zákazník může vybrat, jestli ho chce používat. U druhého je donucen. V jednom systému má člověk právo rozhodovat. Ve druhém je nesvéprávný a je rozhodováno za něj,“ dodala. Podle jejích slov celé téma daleko víc než o telefonech je o svobodě, soukromí a sledování. 

Podle jejích slov se vlastně stát snaží Apple donutit, aby mu pod záminkou bezpečnosti poskytnul nástroj ke sledování – a to i k nedobrovolnému sledování – každého člověka vlastnícího zařízení Apple. „Stát tak v podstatě Apple nutí, aby do svých zařízení instaloval bezpečnostní díru, a legalizoval tak Velkého Bratra,“ sdělila a obává se dalšího logického kroku – povinného čipování lidí. 

„Jestli se vám zdá představa povinného čipování uhozená, uvědomte si, že před dvaceti lety bylo naprosto nepředstavitelné, že by u sebe někdo měl zařízení, totiž telefon, které neustále sleduje jeho polohu. A před patnácti lety bylo nemyslitelné, aby stát tento telefon nutil povinně o vaší poloze dávat informace. Naopak mobilní operátoři v minulosti čelili tlaku, aby nikdy neposkytli polohové údaje svých klientů. Teď se logika evidentně obrací o 180 stupňů,“ dodala Šichtařová.

Celé to pak podle jejích slov jen zapadá do širšího obrázku, kdy jakékoliv kroky, činy a dnes už i myšlenky člověka jsou sledovány. „Tak třeba zákaz hotovosti: Ten se neustále blíží. Až bude zakázána hotovost a systém online plateb se propojí s EET, stát získá v reálném čase přehled o jakékoliv vaší transakci, a to i kdybyste chtěli žebrákovi na ulici dát almužnu. A stát se dokonce v tomto případě už ani netají tím, že je motivován snahou veškeré peněžní toky v ekonomice kontrolovat,“ uzavřela. 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …