Umučený Jan Hus, inkviziční teror, panáčkování pod monstrancí. Klerikálové, už Masaryk s vámi bojoval. Pádná odpověď ministru Hermanovi za sněmovní útok na komunisty

26.05.2017 19:47

Verbální přestřelka mezi ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) a zástupci české komunistické strany se z Poslanecké sněmovny přenesla až do večerního pořadu České televize. Hlavní ideolog KSČM Josef Skála, kterého v něm Herman označil za stalinistu, se rozhodl pro ParlamentniListy.cz reagovat. A servítky si rozhodně nebere.

Umučený Jan Hus, inkviziční teror, panáčkování pod monstrancí. Klerikálové, už Masaryk s vámi bojoval. Pádná odpověď ministru Hermanovi za sněmovní útok na komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Ve čtvrtek 25. května se na půdě Poslanecké sněmovny do komunistické strany tvrdě opřel ministr kultury Daniel Herman. „Je to nepřijatelné a hanba české politiky, že komunisté stále v Parlamentu sedí,“ oznámil přítomným členům KSČM Herman a vyvolal reakci v podobě bušení do lavic ze strany komunistů.

„Komunisté měli čtyřicet let na to, aby tuto zemi zdevastovali morálně a hospodářsky takovým způsobem, že se z toho hrabeme dodnes,“ sdělil na plénu. Ministra kultury za KDU-ČSL rozohnila interpelace předsedy KSČM Vojtěcha Pilipa na adresu ministra obrany Stropnického (ANO) kvůli tomu, že čtvrtá brigáda rychlého nasazení české armády spolupracuje s německou desátou obrněnou divizí. A to navzdory tomu, že Ministerstvo obrany ujišťuje veřejnost, že tzv. afiliace na základě zvláštního dopisu (letter of intent) ve svém důsledku neznamená podřízenost českých vojáků německému velení.  

Komunisté se proti Hermanovu slovnímu výpadu ostře ohradili ještě ve Sněmovně. „Nevážený pane ministře, projevy tohoto charakteru, řeknu pindy, si nechte na srazy sudeťáků, kde vy veřejně vystupujete. Neurážejte české občany,“ opřel se do Hermana poslanec Zdeňek Ondráček. Rozhorlený byl i předseda strany Vojtěch Filip.

Jenže Herman ve svém verbálním útoku na komunisty podle všeho pokračoval i večer v pořadu České televize Události, komentáře. Hlavního ideologa KSČM a místopředsedu Josefa Skálu v něm měl označit za „tvrdého stalinistu“.

A Skála se rozhodl prostřednictvím ParlamentnichListů.cz reagovat. Redakci totiž zaslal své stanovisko. V telefonickém rozhovoru navíc uvedl, že se s Hermanem vzhledem k tomu, jak se do něj v pořadu pustil, nehodlá párat.

Ministr Herman je podle Skálova vyjádření jedním z fanatiků tzv. pravicového klerikalismu. Ty podle Skály „ženou nutkavé obsese, jimž hodil rukavici už Jan Hus a zaplatil za to mučivou popravou“.

„Poselství odvážných komunit, jež daly světu křesťanství – poselství skutečné rovnosti a altruismu – je jim bytostně cizí,“ dodává Skála k definici klerikálů. A co na to ukazuje? Podle Skály jsou to církevní restituce – „křivda na dolních deseti milionech, panáčkující pod monstrancemi církevních restitucí.“ „S klerikály tohoto ražení křížil kordy už Tomáš Garrigue Masaryk,“ píše Skála. Tzv. klerikál je podle něj „dědicem inkvizičního teroru a bezpočtu jiných zločinů či alotrií“. „Tím víc by mu slušela kajícná pokora,“ dodává hlavní ideolog KSČM.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Už ji kdo viděl alespoň v náznacích?“ zamýšlí se. Skála se následně pustil i do narážek na Hermanovy návštěvy sudetoněmeckého landsmanšaftu. Česká veřejnost (ta vlastenecká tedy pro přesnost, jak Skála píše) je vnímá jako urážku památky obětí nacistické genocidy a to prý napříč politickým spektrem. „Pravicový klerikál je terminus technicus. Zato stalinista – tím spíš na mou adresu – jen ubohá inkviziční nálepka. Výron čirého zoufalství, kterému vyschly argumenty,“ dodává Skála.

Skála se pro ParlamentniListy.cz vyjádřil i ohledně přidružení českých jednotek pod německou 10. divizi, tedy k věci, kvůli jejíž interpelaci celá slovní přestřelka mezi komunisty a Hermanem vznikla. „Já ono lejstro četl v anglickém originálu. Mlžení kolem jeho znění omráčí leda naivku. To lejstro není o vztahu rovného s rovným. Je o ‚přičlenění‘ či ‚začlenění‘ (‚affiliation‘).“

„Přidružení“ české brigády k německé divizi, tedy k jednotce vyšší kategorie. Situace, kdy vojska sahají po zbrani, tlačívá hlavně čas. Kdo by pak komu velel, ví i ten, jenž na vojně ládoval třeba jen „guláškanón“, napsal v emailu.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…