Umýval záchody. Teď si Vasil Mohorita našel práci v Izraeli, nepoměrně lepší

30.03.2017 7:47

Desítky Čechů vyjíždějí každý rok jako dobrovolníci pomáhat izraelské armádě v rámci programu Sar-El, který byl založen v osmdesátých letech. Do izraelských kasáren dorazí zhruba pět tisíc lidí ročně – někteří mají židovské kořeny, jiní s blízkovýchodním státem sympatizují, další prostě hledají dobrodružství. Jedním z nejaktivnějších českých dobrovolníků je bývalý předseda Socialistického svazu mládeže a komunistický funkcionář Vasil Mohorita. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Umýval záchody. Teď si Vasil Mohorita našel práci v Izraeli, nepoměrně lepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Ten poukazuje na to, že Mohorita sice sloužíval režimu, pro nějž byl Izrael hned po Spojených státech největším nepřítelem, od roku 1989 ale prošel razantní proměnou. Z přesvědčeného komunisty a reformátora, který byl ještě po revoluci poslancem za KSČM, se během dvou desetiletí stal velký příznivec Svaté země, jak Židé své vlasti láskyplně říkají.

Celý text je ZDE

Ti, kteří Mohoritu v Izraeli potkali, o něm hovoří s respektem. Například Lydii Martykanové, která s ním loni na podzim v kasárnách na Jemenském poli působila, měl pomáhat jako zkušenější kolega a překladatel. „Doporučili mi ho, že jezdí na Sar-El každý rok, navíc prý jezdí i do kibuců učit se hebrejsky, objevil prý své židovské předky,“ řekla.

Anketa

Jste pro to, aby na základních školách byla zřizována funkce ,,koordinátor multikulturní výchovy"?

1%
99%
hlasovalo: 16157 lidí

Bývalý komunistický funkcionář, který po revoluci úspěšně podnikal, ale nějaký čas už se živí úklidem, chce údajně pomocí programu Sar-El odsloužit celé tři roky, po které jsou do armády odváděni i Izraelci. Během jednoho roku zvládl i několik misí za sebou. „Bylo znát, že je zkušený. Mezi námi ale působil uzavřeně, bavil se jen se svým spolubydlícím,“ uvedla podle serveru devětapadesátiletá Martykanová, která byla letos dobrovolnicí poprvé.

Hebrejštinu i angličtinu Mohorita v diskusi se svými zahraničními přáteli, podle jmen často židovskými, používá často. Dokonce se na Facebooku prezentuje i pod hebrejskou variantou svého jména – Ben Vasco Meier (Ben znamená syn, pozn. red.), podepsal se tak i do jednoho z mailů, který zaslal Aktuálně.cz. „Shabbat Shalom!“ rozloučil se poté židovským pozdravem.

Na svém facebookovém profilu má například Mohorita fotku, na které vyvěšuje izraelskou vlajku. I řada jeho dalších příspěvků se týká země u Středozemního moře, její armády či projektu Sar-El. Často sdílí fotografie a texty týkající se izraelské námořní pěchoty, žen v tamní armádě, Českého spolku přátel Izraele, podotýká server.

Práce, kterou Mohorita i další dobrovolníci pro židovskou armádu vykonávají, podle serveru nebývá těžká. „Loni jsme připravili na Sar-El pytle s uniformou pro rezervisty,“ komentoval například Mohorita video, na kterém izraelští záložáci fasují výstroj a výzbroj. Lidé z celého světa tady pomáhají zejména s logistikou, údržbou, stravováním, zásobováním a zdravotními službami. „Třídili jsme materiál, třeba hromady oblečení podle velikostí, dávali do pytlů, zvlášť čepice, helmy, lékařské kabely, obvazy. Připravovali jsme je pro bojové jednotky,“ popisuje Martykanová.

Loni v listopadu Mohorita popsal deníku Blesk, že pracuje jako obyčejný uklízeč. „Nedávno se mě vnučka ptala, jestli mi to nevadí, někde uklízet záchody. Tak jsem vyprávěl, jak jsem na vojně dostal uklízení záchodů a někdo vykonal potřebu a to bylo jak dětská ruka. Taky jsem se s tím porval a záchody jsem vyčistil a od té doby je to jak jízda na kole. Naučíte se to a už vám to nedělá potíže, když vás někdo pošle uklízet,“ zmínil Mohorita, který po revoluci chvíli podnikal a pak dokonce dělal šéfa vnějších vztahů ve Zbrojovce Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…