Unavené a nedůvěřivé Čechy volby do EU nepřitáhly, napsalo britské BBC

26.05.2014 10:56

Češi zůstali zcela neteční k uplatňování demokracie v Evropské unii, komentoval britský zpravodajský server BBC nízkou účast ve volbách do Evropského parlamentu v České republice. Důvodem je podle BBC nízká důvěra Čechů v evropské instituce i únava z několikerých voleb v krátké době.

Unavené a nedůvěřivé Čechy volby do EU nepřitáhly, napsalo britské BBC
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

BBC příspěvek pražského zpravodaje Roba Camerona v ironickém kontrastu uvodila fotografií s dlouhou frontou voličů a konstatováním, že česká média o víkendu "zaplavily fotografie dlouhých front lidí čekajících trpělivě na odevzdání hlasu v Praze". Záhy ale vysvětluje, že šlo o příslušníky početné ukrajinské komunity, kteří se chtěli na ukrajinské ambasádě zúčastnit voleb ukrajinského prezidenta.

Češi se zdáli být nedotčeni uplatňováním demokracie v Evropě

"Samotní Češi se zdáli být uplatňováním demokracie v Evropě zcela nedotčeni. K volbám se jich obtěžovalo jen 18,2 procenta, což je druhý nejhorší výsledek po Slovensku," píše BBC a vzápětí vypočítává příčiny.

Z "obvyklých důvodů" uvádí "malý zájem o evropské instituce nebo důvěru v ně, pocit, že Evropský parlament má malý vliv na jejich každodenní životy" a také zřejmě jistou dávku únavy z voleb, neboť v Česku se loni konaly prezidentské i parlamentní volby.

Zelení se podle BBC musí znovu divit, co se pokazilo

Samotné výsledky eurovoleb v České republice však podle BBC nebyly nijak šokující. BBC si ale všímá i zisku prvního europoslaneckého mandátu pro Stranu svobodných občanů či neúspěchu hnutí Úsvit a Strany zelených. Ti se podle BBC "musí znovu divit, co se pokazilo". Komentátor zdůrazňuje, že Zelené předčila i Česká pirátská strana, které křeslo v Evropském parlamentu uniklo jen "bolestně" těsně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …