Ještě víc větrníků, ještě víc solárních panelů, navrhuje EU. Premiér Sobotka to odmítá

21.03.2014 7:41

Klimatická a energetická politika EU bude hlavním tématem závěrečného dne summitu osmadvacítky v Bruselu. Návrh Evropské komise počítá se závazným snížením emisí oxidu uhličitého do roku 2030 a s celoevropským závazkem získávat nejméně 27 procent zelené energie. S tím ale nesouhlasí premiér Bohuslav Sobotka, který na jednání vycestoval. Pro Česko by to totiž znamenalo více než dvojnásobný růst.

Ještě víc větrníků, ještě víc solárních panelů, navrhuje EU. Premiér Sobotka to odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

EU chce snížit emise oxidu uhličitého do roku 2030 o 40 procent proti úrovním z roku 1990 a získávat do stejného roku nejméně 27 procent energie z obnovitelných zdrojů. Jednotné stanovisko chtějí členské státy nalézt do října.

Podle některých unijních zemí jsou tyto cíle málo ambiciózní, podle jiných naopak příliš. Do této druhé skupiny patří i Česká republika, která je pro snížení emisí CO2 do roku 2030 jen o 35 procent. Závazek 40 procent je ČR ochotná akceptovat pouze v případě, že se EU vzdá druhého požadavku na sedmadvacetiprocentní podíl využívání obnovitelných zdrojů energie.

Zvýšení ceny elektřiny

„Budeme hájit naši suverenitu,“ řekl premiér Sobotka pro MF Dnes při odjezdu na summit. Podle Ministerstva průmyslu a obchodu by zvýšení podílu „zelené“ energie znamenalo mezi lety 2020 a 2030 zvýšení výdajů spotřebitelů fotovoltaických elektráren o čtyři miliardy. Nyní je to kolem 40 miliard. 

V návrhu závěrů summitu, do kterých mohla ČTK nahlédnout, představitelé EU počítají s tím, že diskuze o tomto tématu bude pokračovat v červnu. Jednotné stanovisko ohledně energeticko-klimatických cílů unie chtějí nalézt nejpozději do října.

Energetický a klimatický balíček EU měl být původně hlavním tématem dvoudenní schůzky šéfů států a vlád evropské osmadvacítky. Tuto problematiku ale nakonec zastínil aktuální vývoj krymské krize a diskuze o rozšíření seznamu ruských činitelů, vůči nimž bude EU uplatňovat sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…