Unie musí Francii ochránit před levnou pracovní silou z východu, požaduje Macron. Ekonomka mu za to posměšně ocitovala z dokumentu EU

26.05.2017 12:58

Většina českých politiků přivítala zvolení Emmanuela Macrona novým francouzským prezidentem. Macron ale nesedí v sídle prezidentů, v Elysejském paláci, ještě ani měsíc a už pronáší věty, které většinu českých politiků zřejmě ani českých občanů nepotěší. Macron žádá, aby EU ochránila jeho zemi před Čechy. A před dalšími pracovníky z východu Evropy.

Unie musí Francii ochránit před levnou pracovní silou z východu, požaduje Macron. Ekonomka mu za to posměšně ocitovala z dokumentu EU
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

Agentura Reuters informuje o tom, že nový francouzský prezident Emmanuel Macron je sice připraven provést ve Francii reformy, které Francii znovu postaví na nohy, žádá však něco na oplátku. Žádá, aby země mohla chránit svůj vlastní pracovní trh před pracovní silou z východu včetně před pracovníky z České republiky. Volný pohyb osob je přitom jedním ze základních stavebních kamenů EU.

„Provedeme ve Francii reformy, které budou znamenat její generální opravu, ale potřebujeme k tomu Evropu, která nás ochrání,“ zaznělo z úst Emmanuela Macrona.  

Celý text v angličtině naleznete ZDE.

Nový prezident Francie má zkrátka za to, že zedník pracující třeba v Litvě nebo v Česku by měl dostávat zhruba stejný plat, jako kdyby pracoval ve Francii. Dokud se to nepodaří, Evropská unie bude podle Macrona ohrožena. Ukazuje to podle něj i příklad brexitu. Lidé totiž hlasovali pro odchod svého ostrovního království z EU především kvůli přistěhovalcům z východu.

Agentura Reuters upozorňuje, že Macron se svými plány narazí, a to především u Polska, největší středoevropské země, která využívá výhod volného pohybu pracovních sil mírou větší než vrchovatou. Narazit ovšem může i v Česku. Analytik Štěpán Kotrba se na sociálních sítích Macronovu nápadu vysmál. Nový francouzský prezident si prý představuje evropskou solidaritu velmi zvláštně.

Ekonomka Markéta Šichtařová o Macronovi také napsala své. „Podívejme se na toho hlupáka trochu z jiného úhlu. Podle tzv. Kodaňských kritérií musí členská země EU mít fungující tržní ekonomiku schopnou se vypořádat s konkurenčními tlaky uvnitř Unie. Jestliže se Francie nedokáže vypořádat s ‚konkurencí z východu‘, pak patrně nemá v EU co pohledávat, že?“ zeptala se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…