Unie musí rozhodovat okamžitě, ne čekat, až se dohodne 28 zemí. Šéf evropských liberálů promluvil z Českého rozhlasu

22.09.2016 18:29

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl bývalý belgický premiér a europoslanec, který bude vyjednávat podmínky Brexitu, Guy Verhofstadt. Mluvil o současné krizi v EU, o snaze nacházet společná řešení a také o tom, že je třeba omezit unijní byrokracii.

Unie musí rozhodovat okamžitě, ne čekat, až se dohodne 28 zemí. Šéf evropských liberálů promluvil z Českého rozhlasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Verhofstadt bude za Evropský parlament projednávat podmínky Brexitu, jak však taková funkce bude vypadat a jaký bude mít skutečný mandát, je ještě k jednání. Evropský parlament však chce dosáhnout toho nejlepšího pro vlastní občany. „My musíme hájit zájmy více než 400 milionů evropských občanů,“ poznamenal.

„My ani nemůžeme začít jednání, jestliže Británie nepoužije článek 50 Lisabonské smlouvy,“ řekl Verhofstadt s tím, že „tahle nejistota musí skončit“. A všechno se odvíjí od rozhodnutí Británie, nikoliv EU.

„Přístup na jednotný trh je podle nás nerozlučně spojený se čtyřmi svobodami pohybu,“ dodal diplomat. „Myslím, že by bylo pro Británii lepší v Unii zůstat,“ poznamenal s tím, že vyjednávat nebude ve snaze dostat odplatu či dokázat Britům, že učinili chybu.

Celý pořad zde.

EU samozřejmě změny potřebuje, je však rozdíl snažit se situaci změnit anebo z Unie vystoupit. „V posledních letech jsme tu měli Unii, která reagovala příliš málo a příliš pozdě,“ uvedl a vzpomněl na to, jak při začátku ekonomické krize Američané okamžitě reagovali, ale EU se o tom rozhodla jen jednat. „To potřebujeme změnit, potřebujeme Evropskou unii, která je schopná reagovat okamžitě a účinně a není závislá na, jak říkám, jednohlasném rozhodnutí osmadvaceti států,“ vysvětlil s tím, že je třeba Unii demokratizovat.

„Vnější hranice Řecka jsou i naše hranice. Jsou stejně tak belgické, české, naše, a musíme je zkrátka bránit,“ řekl Verhofstadt s tím, že chybou bylo začít jednat o kvótách, a ne věnovat se ochraně hranic. Mělo se to udělat naopak. Věří, že skutečným uprchlíkům by lidé pomohli, nelze však rozlišit, kdo je kdo, a vyjádřil pochopení pro přístup zemí Visegradské čtyřky.

„Potřebujeme sice méně byrokracie, ale rozhodnější politiku,“ řekl a zdůraznil, že musíme založit vlastní obrannou Unii, jinak budeme stále pod nadvládou USA. Rozšířil by také pravomoci zpravodajských služeb.

Pro společné problémy je třeba přicházet se společnými řešeními. Pokud se jednotlivé země chtějí zavírat za svoje vlastní hranice, Evropská unie nikdy nenaplní svůj potenciál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…