Unie neselhala. Státy jí nic neřekly, ozvalo se na Seznamu. Už je tu výsměch

07.04.2020 14:47

V souvislosti s koronavirovou krizí se často ozývá názor, že Evropská unie selhala, například od prezidenta Zemana. Milan Rokos na Seznamu Zprávách však tvrdí, že neselhala Unie, ale členské státy. Tím, že neoznámily Unii, že mají zdravotnického materiálu málo. Ale už se ozvaly hlasy, že tento článek je výsledkem „podpory nezávislých médií“ ze strany EU.

Unie neselhala. Státy jí nic neřekly, ozvalo se na Seznamu. Už je tu výsměch
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Jak Rokos uvádí, dle agentury Reuters je to tím, že ještě než koronavirus dorazil do Evropy, tak při jednání s Evropskou unií státy ve většině neuvedly, že by potřebovaly asistenci při pořizování zdravotnického materiálu, a jen čtyři nejmenované země varovaly, že pokud by se situace zhoršila, tak by potřebovaly více zdravotnických pomůcek.

Anketa

Je pro vás generál Petr Pavel důvěryhodnou osobou?

2%
98%
hlasovalo: 18684 lidí

„Celou situaci pak národní státy ještě zkomplikovaly ve chvíli, kdy začaly se zákazy vývozů zdravotnických materiálů – Česká republika je kvůli tomu ve sporu s Komisí, stejnou chybu, která vedla k prohloubení problémů se zásobováním těmito materiály, udělaly i další země, včetně Francie a Německa,“ říká Rokos a upozorňuje, že ve zdravotnictví nemá EU velké pravomoci. O čemž podle něho svědčí například to, že Česko má velice restriktivní opatření, ale Švédsko nikoliv.

Rokos cituje Ondřeje Mocka, analytika Asociace pro mezinárodní otázky: „Unie žádnou akcí pandemii zabránit nemohla, na tom by se musely shodnout členské státy. Agentura, která řeší tyto nemoci na úrovni EU, vydávala své varování velmi brzy, už na začátku února.“

Dále se autor článku věnuje financování z EU. Není prý totiž pravda, že peníze z EU jsou samozřejmé. „Opak je pravdou – 294 milionů eur určených jako okamžitá pomoc České republice z nepoužitých prostředků z kohezních fondů by vláda musela na konci roku vrátit Bruselu. Nyní bude mít tyto peníze na vyrovnávání se s dopady koronaviru, zejména na pomoc menším a středním firmám. Dalších 869 milionů eur je pak Unie ochotna poskytnout v rámci spolufinancování.“

Také uvádí, že už funguje i solidarita mezi zeměmi, tedy že roušky věnovalo Itálii Německo a Francie, i když na počátku krize šla podle něho solidarita stranou. A pomoc poskytlo i Česko.

Rokos neopomněl zmínit také to, jak si některé státy v EU stěžovaly, že vybavení z Číny je nekvalitní a nesplňuje požadavky. „Slovenský premiér Igor Matovič pak emotivně prohlásil, že čínské ochranné pomůcky může rovnou hodit do Dunaje. Problémy s testovacími sadami měli i lékaři v České republice. Podle Zemana jde však o výjimky a novináři, kteří o tom mluví, dělají bulvární zprávy,“ dodal Milan Rokos.

O této verbální obraně EU však neměl valné mínění komentátor Tomáš Vyoral. „Že by finance na propagandu EU... pardon na podporu ‚nezávislých médií‘, nebo panu Rokosovi zkrátka jen nebylo moc naděleno do vínku?“ spekuloval, jak článek vznikl.

A ani entomolog Martin Konvička si o Rokosově článku nemyslel nic dobrého. „Jourová otevřela kešeňu a hujeři vylezli z děr. Číst se to moc nedá. Ale baví mě, jak xindlík, co to psal, píše, že ‚na počátku krize šla solidarita stranou‘,“ prohlásil.

A připomenul: „Už opomíjí, že přesně v tu dobu se Řecko (s pomocí Bulharska, Maďarska, Rakouska a Srbska) snažilo zastavit nápor Erdoganových zombies, zatímco Merkel se zastávala zombies a troska na obrázku (předsedkyně Evropské komise von der Leyenová – pozn. red.) se ocicmávala s klimatickou Grétou...“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…