Unie, omluv se nám, zní z Maďarska. Tohle v Bruselu nepotěší

02.06.2020 15:00

Maďarská ministryně spravedlnosti Judita Vargová brání kroky premiéra Viktora Orbána, které pomohly zvládnout epidemii koronaviru v zemi. Výjimečná opatření v nouzovém stavu ale již několik týdnů tvrdě kritizují západní politici a také mnoho západních médií. Podle Vargové jde ale o zbytečnou hysterii. „Díky těmto opatřením jsme dokázali pandemii zvládnout mnohem lépe než v některých jiných zemích,“ dodala Vargová s tím, že jako jedna z prvních zemí Maďarsko všechny restrikce ukončuje.

Unie, omluv se nám, zní z Maďarska. Tohle v Bruselu nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viktor Orbán

Západní média v posledních týdnech opakovaně naznačovala, že kvůli koronavirovým opatřením se Maďarsko transformovalo na brutální diktaturu, píše server Spiked-online.com. V německém, francouzském nebo anglickém tisku se objevovaly zprávy o tom, že v Maďarsku „zemřela demokracie“.

Anketa

Existuje v České republice rasová či národnostní diskriminace?

11%
89%
hlasovalo: 6928 lidí

Podle serveru Spiked je tato rétorika součástí kulturní války, kdy západní liberálové a globalisté napadají prostřednictvím útoků na maďarské nacionalisty také pravicově nacionálně smýšlející lidi ve vlastní zemi. „Maďarsko funguje jako symbol ideologie zla v tomto kulturním konfliktu,“ píše se na serveru.

Maďarsko vyhlásilo v souvislosti s epidemií koronaviru stav nouze, kdy všechna důležitá rozhodnutí nepodléhají celému parlamentu, ale pouze vládě. Právě tato opatření západní politici a média tvrdě kritizovali a naznačovali, že Maďarsko už nadále není demokracie. „Zdálo se, že celý západní svět stojí proti této domnělé diktatuře,“ stojí na webu.

„Podle zpráv v médiích to vypadalo, že vlivem vládních opatření zmizel demokratický parlamentní systém v Maďarsku navždy. Přitom vláda již vyhlásila konec stavu nouze na 20. června, což je dříve než v mnoha jiných evropských zemích,“ podivují se autoři článku. Evropská komise navíc uznala, že proti maďarským vládním opatřením není nutné podnikat žádné kroky. „O tom ale média mlčela,“ píše se na serveru.

Maďarská ministryně spravedlnosti Judita Vargová naopak vládní kroky chválí, podle ní přispěly k dobrému zvládnutí epidemie. „Maďarsko úspěšně zvládlo první koronavirovou vlnu a vyhnuli jsme se problémům, kterým čelilo mnoho jiných zemí,“ prohlásila pro server Euobserver.com.

Stav nouze byl podle ní vyhlášen v souladu s ústavou a pouze na nutnou dobu. „Bez stavu nouze bychom nemohli rychle přijmout potřebná opatření, která pomohla zachránit mnoho životů,“ má jasno Vargová.

„Maďarsko čelilo bezprecedentní, koordinované politické kampani a hysterii západních států. V médiích se objevovaly zprávy, že maďarský parlament byl zrušen, že je v zemi ohrožena demokracie a základní lidská práva,“ připomíná ministryně. „Evropský parlament uspořádal plenární debatu o stavu v Maďarsku v souvislosti s vyhlášením stavu nouze. Naši zástupci ale pozváni nebyli,“ podivuje se Vargová a ptá se, jak se může nějaká instituce nazývat parlament, ačkoliv nenaslouchá druhé straně.

Podle Vargové by nyní měla od Evropské unie přijít omluva. „Maďarsko jako jedna z prvních zemí EU ruší nouzový stav, zasloužíme si omluvu. Ale všichni víme, že slovíčko promiň se říká ze všeho nejhůře,“ rýpla si nakonec Vargová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…