Unikl dokument s plánem Islámského státu. Je to horší, než se zdálo

07.12.2015 14:44

Britskému webu The Guardian se dostaly do rukou dokumenty, jež odhalují plány Islámského státu. Jsou v nich popsány detaily ohledně budoucích vzdělávacích institucí, administrativy, obchodu a mnohého dalšího. A vyplývá z nich, že cílem Islámského státu je vytvořit plně funkční státní útvar založený na náboženském fundamentalismu.

Unikl dokument s plánem Islámského státu. Je to horší, než se zdálo
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Manuál, jenž ve 24 stranách dokumentuje státotvorné snahy Islámského státu včetně vlády, zahraničních vztahů a centralizované kontroly nad nerostným bohatstvím, tedy ropou a zemním plynem, byl sepsán již minulý rok pod jménem Principy administrativy Islámského státu. Na světlo světa se však dostal až nyní.

Společně s dalšími dokumenty jasně ukazuje, že nejbohatší teroristická organizace na světě, jež staví na brutálním násilí, má i jiné plány než jen nekonečný boj proti všem. Islámský stát totiž chce mít vlastní vzdělávací a zdravotní systém, obchod a mnohé další. Jednoduše jim jde o založení státu jako takového.

Dokument byl vydán někdy mezi červencem a říjnem roku 2014 a je v něm popsáno i založení několika výcvikových táborů pro bojovníky IS, včetně veteránů. Ti by měli každoročně absolvovat opětovný čtrnáctidenní výcvik, jenž by jim měl ukázat nové zbraně a postupy, které Islámský stát používá, aby tak byli stále bojeschopní.

Zároveň se v něm také jasně píše o tom, že Islámský stát již od samého začátku plánoval trénovat dětské vojáky, což dokládá i letošní propaganda, která přímo ukázala výcvik dětí. Těm by se mělo dostat znalostí v používání lehkých zbraní a ty nejlepší z nich by se následně měly stát součástí konkrétních operací či běžných bezpečnostních procedur, například hlídek či bezpečnostních checkpointů.

Celý text zde

Dokument uveřejnil jeden nejmenovaný obchodník, který je ve spojení s Islámským státem prostřednictvím akademika Aymenna Jawada Al-Tamimiho, jenž se v posledních letech snažil vytvořit ucelený soubor dokumentů, které Islámský stát za svou existenci vydal.

Podla Al-Tamimiho je jasné, že ISIS má jiné plány, než mu mnozí přisuzují. „Je to projekt s cílem vládnout. Nejde jim jen o nikdy nekončící boj.“

K dokumentu se vyjádřil i generál ve výslužbě Stanley McChrystal. Ten kdysi vedl boj právě proti předchůdcům ISIS v Iráku. „Pokud je to pravda, tak je to fascinující a každý by si jej měl přečíst – hlavně zákonodárci na Západě.“

„Pokud Západ vnímá ISIS jako takřka stereotypní partu psychopatických zabijáků, riskujeme, že je dramaticky podceníme,“ řekl McChrystal. „V Principech administrativy Islámského státu vidíte důraz na vzdělávání (doopravdy se jedná o indoktrinaci), jež začíná s dětmi, které postupují vzhůru hodnostmi; vidíte uznání faktu, že efektivní vládnutí je zcela nezbytné; čtete jejich myšlenky ohledně použití technologií k ovládnutí informací (propagandy) a o jejich ochotě učit se z chyb předchozích hnutí.“

Celou skupinu pak přirovnal k Mao Ce-tungovi či Ho Či Minovi. Jejich veřejné působení bylo podle něj také „jen špičkou ledovce“  jejich organizované agendy a všech jejich aktivit.

Podle Charlieho Wintera, vysokého vědeckého pracovníka univerzity v Georgii, dokument jasně dokazuje, že Islámský stát je mnohem víc než jen teroristická organizace. „Místo toho aby se jednalo o armádu iracionálních krvežíznivých fanatiků, Islámský stát je velmi vypočítavá politická organizace s extrémně komplexní a dobře naplánovou infrastrukturou.“

Bývalý šéf britských speciálních jednotek generálporučík Graeme Lamb řekl, že je zcela bezpodmínečné, aby se proti Islámskému státu spojil celý sunnitský arabský svět a především jej přestal podporovat. „Vidět Daeš a jeho chalífát jen jako cíl, mající za úkol zničit jiné síly než blízkovýchodní sunnité... znamená nepochopit, o čem ten boj je,“ řekl a varoval před současným postupem boje proti Islámskému státu, který podle něj dříve nebo později selže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…