Unikl dokument z okolí Tomia Okamury. Ukazuje, kde má předseda vážný problém

15.11.2017 7:25

Lidové noviny získaly interní analýzu, kterou si po volbách nechalo udělat Okamurovo hnutí SPD. A analytická hvězda redakce, Ondřej Koutník, ji náležitě rozebral. Z jedné z formulací v analýze například vyvozuje, že se okamurovcům do budoucna doporučuje lhát.

Unikl dokument z okolí Tomia Okamury. Ukazuje, kde má předseda vážný problém
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura na závodech horských kol

Analýzu provedla pro Svobodu a přímou demokracii agentura Strategic Consulting a dostala se do rukou redaktorům Lidových novin. Ti z ní vypichují, že jako silné stránky kampaně hodnotila charismatického vůdce, silný tábor přívrženců na sociálních sítích a vysokou sledovanost na Facebooku. Lidové noviny to překládají tak, že za úspěchem stojí „věrnost a fanatismus“ příznivců a sympatizantů Tomia Okamury.

Ještě zajímavější je pro redaktory část, která na základě letošní úspěšné kampaně formuluje poučení do budoucích voleb. Citují větu, že „volby jednoznačně ukázaly, že budoucnost úspěchu politických stran je postavena na rafinovaných marketingových kampaních – bez ohledu na pravdu či lež – a silné osobě lídra“. Koutník z toho vyvozuje, že agentura Okamurovi a jeho hnutí doporučuje do budoucna v kampaních lhát.

Oceňováno je především heslo „Ne islámu, ne uprchlíkům“. To mělo mít vysoký mobilizační efekt a být v celé předvolební kampani druhým nejoblíbenějším vůbec. Doporučuje v tématu pokračovat, čemuž se Koutník podivuje, neboť podle redaktora LN v ČR nejsou skoro žádní uprchlíci a vůbec žádné projevy radikálního islámu.

Naopak slabou stránkou hnutí má být absence politiků, kteří by dokázali vyniknout vedle Okamury. „Slabé zázemí, neznalost a nekompetence lídrů snižují volební potenciál,“ píše se v materiálu. Srážet je má i „silný odpor mediálních elit (pravdoláskařská část) a vytvoření společného nepřítele SPD pro všechny“. Jako řešení se doporučuje vznik „guerilly“, která se pokusí změnit mediální obraz SPD.

Analýzu elektorátu SPD měla agentura převzít z analýzy, kterou po volbách zpracovala agentura Median pro Českou televizi. Podle majitele Strategic Conskulting šlo o veřejně dostupná data.

Následuje Koutníkův výklad, co je agentura a její majitel zač, a nitky vede k podnikateli Tomáši Hrdličkovi, někdejšímu vlivnému sponzorovi ODS, kterého nyní právě Koutník jakož i další novináři typu Sabiny Slonkové spojují s Tomiem Okamurou. Následně bez zjevné souvislosti připojil výklad, jak prý Tomio Okamura v roce 2015 vytuneloval hnutí Úsvit.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Závěr článku v Lidových novinách (svěřených do svěřenského fondu jejich majitelem, předsedou ANO a potenciálním premiérem Andrejem Babišem) se pak vysmívá „špionážní“ části analýzy, která varuje právě před Andrejem Babišem. Konkrétně před tím, že by mohl rozvrátit hnutí SPD zevnitř.

Zesměšňuje zejména varování, podle kterého má Babiš rozvracet hnutí spojováním Okamury s „kmotrovskými strukturami“ a snahou přetáhnout k sobě část poslaneckého klubu SPD.

Ve finále ještě Lidové noviny z analýzy vyčetly, že SPD chce obšlehnout Babišovo téma „Chceme lepší Česko“ a zaměřit se především na důchodce, které nyní nejvíc oslovilo hnutí ANO.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…