Uniklo, jak pracuje ambasáda USA: Dupla si, byl schválen zákon. Trénování novinářů. Peníze umělcům. Tajná podpora prezidentského kandidáta

28.06.2017 11:51

Již v roce 2006 se USA prostřednictvím své ambasády snažily zasáhnout do dění v Estonsku. Jak vyplývá z dokumentů uniklých na web WikiLeaks, snažilo se tamní velvyslanectví ovlivnit dění v zemi zejména prostřednictvím propagace lidských práv a multikulturního pohledu na svět. A způsob, jakým to provádělo, je opravdu ostrý. Cíleným tlakem se během čtrnácti dnů podařilo změnit estonské zákony.

Uniklo, jak pracuje ambasáda USA: Dupla si, byl schválen zákon. Trénování novinářů. Peníze umělcům. Tajná podpora prezidentského kandidáta
Foto: wikipedia
Popisek: Tallin.

V uniklém e-mailu z 16. června 2006 si velvyslanectví stěžuje centrále do Washingtonu, že Estonci otázku rasové tolerance a integrace řeší pouze v kontextu vztahu k ruské minoritě, přetrvávající v zemi po rozpadu SSSR.

Ambasáda hovoří o potřebě vypracovat nový plán, nazvaný „Akční plán integrace“, který by za pomoci neziskového sektoru dokázal nastolit téma potřeby integrace migrantů z neevropských zemí. Dodejme, že toto všechno se odehrálo již v roce 2006, devět let před vrcholem migrační vlny.

Ambasáda si stěžuje, že se již objevily incidenty projevů rasové nenávisti k diplomatickým pracovníkům jiného než evropského vzezření. Zmíněn je případ, kdy Estonsko opustil nizozemský velvyslanec kvůli homofobním narážkám na jeho africko-kubánského partnera.

Anketa

Podporujete Kocábovu petici Několik vět 2017?

2%
98%
hlasovalo: 22099 lidí

CELÝ DOKUMENT K DISPOZICI ZDE

Jak se píše ve zprávě, během předchozího roku bylo v celém Estonsku zaznamenáno šest rasistických incidentů s občany USA.

Ve zprávě je mimo jiné upozorněno, že o Estonsko se již zajímá Evropská komise proti rasismu a netoleranci, která zemi předložila „doporučení k zajištění tolerantní atmosféry“. V nich bylo zejména kritizováno, že estonské právo nemá v trestním zákoníku postihované zločiny z nenávisti (hate crimes) nebo že se ve školách nedostatečně vyučuje o rasové diverzitě a multikulturní společnosti.

Vrcholem je ovšem formulace: „Estonské úřady musí zajistit podporu novinářským institucím k trénování žurnalistů v otázkách rasismu a rasové diskriminace.“ Podobné školení je prý nezbytné i pro orgány činné v trestním řízení.

Následuje výčet kroků, které za tímto účelem provedla sama americká ambasáda. Ve zprávě je obsáhlý výčet schůzek, mítinků a akcí, které ambasáda provedla za pouhé tři měsíce. Velmi se činil zejména jistý Ken Koort, který pronikl přímo do estonské administrativy jako poradce ministra pro populaci a migraci Paula- Eerika Rumma. Jeho činnost spočívala v prosazování multikulturní politiky amerického střihu. Pan Koort několikrát oslovil obyvatelstvo přímo prostřednictvím médií.

USA dokonce do Estonska vyslaly zvláštního poradce, agenta FBI Stana Strausse, který měl vybraným lidem dávat přednášky a školení o potírání zločinů z nenávisti, jak to provádějí v USA. Přednášel o tom úředníkům, soudcům i státním zástupcům a policistům.

Jistý Gale Frazier, expert z Fulbrightovy školy, mezitím absolvoval dvouměsíční turné mezi estonskými školáky a studenty. Americký expert tmavé pleti byl podle poznámek ambasády kolikrát prvním černochem, kterého děti viděly. Bylo kvitováno, že jeho charismatický projev dokázal strhnout mladé k rasové senzitivitě.

Ze zvláštních evropských a amerických fondů byl čtyřmi tisíci dolarů sponzorován speciální filmový festival, který měl divákům představit téma rasové tolerance.

Vrcholem aktivit mělo být politické ukotvení zastánců multikulturní společnosti. 30. května 2006 se měla přímo u velvyslance sejít k privátnímu obědu společnost poradců Koorta a Strausse s ministrem Rummem za účelem plánování jeho kandidatury v prezidentských volbách. Dorazil i ministr vnitra, který referoval o úspěšné aplikaci strategie boji proti rasismu a nenávisti do práce policie.

KDO JE BÝVALÝ MINISTR RUMMO

Několik dní poté, ještě v přítomnosti amerických poradců, došlo k incidentu s kubánsko- africkým partnerem nizozemského velvyslance, na kterého měli tallinští skinheadi na ulici křičet, že je negr. Případ byl využit k široké medializaci multikulturní agendy a podařilo se jej dostat do všech médií.

V atmosféře velmi ostrého boje proti nenávisti se pouhých čtrnáct dní po tomto incidentu podařilo prosadit v estonském parlamentu zásadní novelu trestního zákoníku, která zaváděla nové trestné činy z nenávisti, trestný čin diskriminace a zavedení sexuální orientace jako důvodu ochrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…