Uniklo z Hradu: Zemanova vláda může vládnout rok. Tihle lidé v ní mohou být

25.06.2013 7:06

Prezident Miloš Zeman v úterý odpoledne oznámí jméno premiéra, který bude mít za úkol složit novou úřednickou vládu. Podle informací zdroje blízkého Hradu by se jím mohl stát ekonom Jiří Rusnok. Původně se prý zamýšlelo sestavit jakýsi B tým, který by skončil s předčasnými volbami. Protože je ale otevřená varianta, že úřednický kabinet setrvá až do řádných voleb, bude prý lepší sestavit "vládu skutečných odborníků".

Uniklo z Hradu: Zemanova vláda může vládnout rok. Tihle lidé v ní mohou být
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident je evidentně dobře naladěn

O tom, že exministr Rusnok je nyní jedním ze Zemanových kandidátů na post předsedy vlády, mluvil i šéf odborů a poradce prezidenta Jaroslav Zavadil. Se Zemanem uvažovali o celkem čtyřech možných kandidátech. "Mezi nimi jmenoval Jiřího Rusnoka," řekl Zavadil v České televizi.

A tým a B tým

"Nejdříve se zvažovalo, že vznikne na dva tři měsíce jakýsi dočasný B tým a dojde na předčasné volby. Jenže v politice to nechodí vždy podle plánu, jak dokázal případ úřednické vlády Jana Fischera," řekl Právu zdroj blízký Hradu. "Může dojít k tomu, že B tým bude vládnout až do června příštího roku. A tak zřejmě bude lepší vytvořit vládu ze skutečných odborníků, tedy A tým," podotkl zdroj.

V případě Rusnokova jmenování by se ve vládě mohl podle zdroje objevit bývalý sociální demokrat Martin Pecina a jako ministr zahraničí nynější šéf zahraničního odboru na Hradě Hynek Kmoníček. Tomu se ale podle informací Práva stěhování z Hradu do Černínského paláce moc nelíbí.

Další nejmenovaný zdroj deníku Právo uvedl, že prezident chce novému premiérovi nechat při výběru členů kabinetu poměrně volné ruce.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…