Unikly zásadní dokumenty. Velmi nepříjemné pro EU a USA

02.05.2016 12:40

Podle Greenpeace se snaží Američané při jednáních o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) přesvědčit své evropské partnery, aby se vzdali svých standardů v oblastech ochrany životního prostředí a zdraví.

Unikly zásadní dokumenty. Velmi nepříjemné pro EU a USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti geneticky modifikovaným potravinám ,firmě Monsanto a TTIP

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

Jak vyplývá z uniklých dokumentů z jednání, další pokračování brzdí značně rozdílné postoje Američanů a Evropanů v mnoha oblastech. Jednou z nich je právě ochrana životního prostředí. Prezident Obama při své nedávné návštěvě Evropy sice hovořil o brzkém dosažení řešení, jak ovšem vyplývá z uniklých dokumentů, realita vypadá odlišně. „V oblasti kosmetiky panují rozdílné postoje především kvůli zákazu testování látek na zvířatech,“ píše se v dokumentu.

Obě strany se také neshodnou na mnoha otázkách v oblasti strojírenství. Jak ovšem uvádí britský levicový deník The Guardian, výše zmíněné poznámky nebyly zmíněny ve zprávě, kterou předložila z proběhlých jednání Evropská komise europoslancům. „Uniklé dokumenty nám dávají jedinečný pohled na rozsah požadavků Američanů vztahujících se k porušování standardů EU pro životní prostředí a ochranu zdraví. Postoje EU považujeme za velmi špatné a postoje Američanů na doslova hrozné,“ cituje deník šéfa Greenpeace pro EU Jorga Risse.  

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Podle Guardianu požadují americké firmy informace o plánovaných předpisech a regulacích v předstihu, aby tak mohly vstupovat do procesu jejich schvalování. Americké firmy by tak mohly ovlivňovat vznik právních předpisů EU. „To by v praxi znamenalo, že jakémukoli nařízení by předcházel vyčerpávající proces posouzení jejich dopadů,“ argumentuje Riss, s jehož názorem souhlasí také Jan Freidinger z Greenpeace ČR, který stejně jako Riss varuje před nárůstem vlivu nadnárodních korporací.

„Zveřejněný text potvrzuje obavy milionů obyvatel EU, že TTIP oslabí jejich práva, ať už na ochranu životního prostředí a zdraví, nebo práva spotřebitelská či zaměstnanecká. Zároveň posiluje práva a moc korporací na úkor veřejného zájmu. Greenpeace proto vyzývá politiky, odborníky, akademiky, novináře a další zainteresované lidi, aby si dokumenty přečetli a angažovali se v procesu přípravy plnohodnotné smlouvy, která neohrozí evropské spotřebitelské a ekologické standardy,“ uvádí Freidinger.

Kritici z řad ochránců životního prostředí se rovněž obávají, že by se mohly do Evropy po případném podepsání smlouvy TTIP ve větší míře dostat geneticky upravené potraviny. „Američané tlačí na to, aby se na dovážené potraviny kladly méně přísná měřítka. V praxi by tak bylo umožněné ze Spojených států do Evropy dovážet potraviny nesoucí stopy genetických úprav. Aktuálně něco takového není možné a Evropská unie dovoz geneticky upravovaných potravin ze zámoří neumožňuje,“ uvádí britský deník.

Evropská unie zatím v průběhu jednání na požadavky americké strany sice nepřistoupila, ale jak ukazují uniklé dokumenty, vyjednavači EU se zatím nezmohli ani na žádné konkrétní protinávrhy. „Evropská komise nicméně přislíbila, že bude dál hájit ekologická opatření a zákony, aby byly garantovány v oblasti ochrany životního prostředí i pro budoucnost ty nejvyšší možné standardy,“ konstatuje britský deník. Proti TTIP minulý víkend při návštěvě prezidenta Obamy protestovaly v Hannoveru desítky tisíc lidí. Aktuální průzkumy navíc ukazují, že smlouvu nepodporuje ani pětina Američanů a Němců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…