Upálení Jana Husa. Z úst papeže se dočkal lítosti, ale ne rehabilitace

06.07.2014 6:25

Církevního reformátora Jana Husa, jehož odkaz nespočíval jen v duchovní oblasti, ale také úsilí o nápravu společnosti dnes připomíná státní svátek. Vzpomínat na muže, který byl pro své názory upálen před 599 lety v německé Kostnici, budou především čeští evangelíci, protestanti a členové Církve československé husitské.

Upálení Jana Husa. Z úst papeže se dočkal lítosti, ale ne rehabilitace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mistr Hus zatím konkurenci nemá

Husitská církev uctí Husovu památku odpoledne tradiční bohoslužbou v Betlémské kapli v Praze. Další bohoslužby a setkání jsou naplánovány do Husince u Prachatic, Kozího hrádku u Tábora a uskuteční se také řada akcí v Kostnici, včetně zahájení nové stálé výstavy v Husově domě.

Reformní kněz a tvůrce spisovné češtiny Jan Hus

Spolu s Českobratrskou církví evangelickou chystá husitská církev na příští rok oslavy Husova 600. jubilea. Husovské slavnosti se budou konat na Staroměstském náměstí v Praze a v přilehlých kostelích.

Reformní kněz a též tvůrce spisovné češtiny Jan Hus vystudoval v letech 1390 až 1404 svobodná umění a teologii na Univerzitě Karlově. Kázal v Betlémské kapli na pražském Starém Městě, kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi. Za to na něj byla uvalena klatba. Své názory ale odmítl odvolat, proto byl rozhodnutím církevního koncilu v Kostnici 6. července 1415 upálen. Jeho smrt posílila v českých zemích reformní hnutí kališníků.

Církev československá husitská, stejně jako evangelické církve, vyzdvihuje Husův stálý zřetel k autoritě bible, svobodu svědomí, ochotu držet se pravdy, nedogmatickou otevřenost a životní opravdovost.

Bývalý papež Jan Pavel II. vyjádřil v roce 1999 nad Husovou smrtí lítost. Neznamená to však jeho plnou rehabilitaci. Některé reformátorovy myšlenky považují katolíci dodnes za mylné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…