Uplakaný blog Tomáše Prouzy. Trump se prý předvedl jako totálně naivní a Putin ho vyškolil

12.07.2017 22:24

Bývalý „pan Evropa“, náměstek pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, udeřil prostřednictvím svého blogu na iDNES.cz. Na paškál si vzal setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Setkání prý potvrdilo očekávanou naivitu amerického prezidenta. Mnohem horší je prý podle Prouzy to, že v představách Donalda Trumpa si jsou Západ a Rusko rovny.

Uplakaný blog Tomáše Prouzy. Trump se prý předvedl jako totálně naivní a Putin ho vyškolil
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„To, že spolu Trump s Putinem mluvili o ruském vměšování do amerických prezidentských voleb a že Trump veřejně přijal Putinovo ujišťování ‚my nic, my muzikanti‘, je smutné a naivní,“ komentuje Prouza na blogu. „Zejména když všechny americké bezpečnostní složky říkají přesný opak toho, co veřejně tweetuje jejich nejvyšší nadřízený, jehož okolí je kvůli vazbám na Rusko vyšetřováno,“ dodává. Člověk se podle Prouzy musí smát tomu, že „Trump s Putinem spolu mluvili o vytvoření jednotky pro boj s kybernetickým zločinem, aby bylo zasahování do voleb pod kontrolou“. 

A Prouza se rozepisuje dále. „Je to smích nad hořkou komedií, jako když vám někdo vykrade dům a potom se zlodějem vytvoříte pracovní skupinu proti vykrádání domů. Ale tato komedie aspoň nemůže způsobit žádné reálné škody. Tedy kromě zesměšnění současné americké administrativy a dalšího zpochybnění obrazu USA ve světě, protože vzkazuje jediné – útočte na nás dál, je to bez rizika,“ poznamenává ironicky. Trump prý ale reálnou škodu během schůzky napáchal akorát později. „A to když se dohodli, že se nebudou vzájemně vměšovat do svých záležitostí. Donald Trump tak dal rovnítko mezi ruskou snahu zmanipulovat americké volby a zpochybňovat opakovaně základy amerického demokratického systému a mezi dlouhodobý základ americké politiky – podporovat demokracii a vládu práva všude ve světě a zejména tam, kde se lidem demokracie a vlády práva nedostává,“ píše Prouza a potvrzuje své vidění světa.

„Z takové dohody jsou nadšeni nejen v Kremlu, který tak může tvrdit, že čím dál silnější nepokoje v Rusku jsou výsledkem americké podvratné činnosti, a ne reakcí na stále se zhoršující ekonomickou a politickou situaci v Rusku. Bude vyhovovat i řadě autoritářských politiků ve střední Evropě, kteří svou kariéru stavějí na vyvolávání strachu a boji s uměle vytvořeným nepřítelem, ať už je jím Washington nebo Brusel či Berlín,“ píše Prouza.

Trump se podle Prouzy provinil tím, že omezil volný obchod, snížil americkou angažovanost ve světě a odmítl snahy bojovat s klimatickými změnami. Prý tak došlo i na „omezení podpory těch, kteří se snaží ve svých zemích prosadit alespoň základy demokracie“. „A nejhorší je, že za to Donald Trump kromě pochvalných článků v prokremelských médiích a lichotivých tweetů kremelských trollů nezískal vůbec nic,“ pláče na svém blogísku Prouza. „Rusko totiž se svými asymetrickými aktivitami nepřestane – je to pro ně efektivní jak finančně, tak i tím, že se Západ v této asymetrické válce neumí příliš dobře bránit. Mohlo by nám být jedno, že Trump s Putinem prohrál – pokud by s ním bohužel neprohrál celý Západ. O to víc se o sebe budeme muset starat sami – jako ČR, jako Evropa, jako zbytek Západu,“ dodává. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …