Úplně jiný pohled na francouzské volby: Zoufalství. Fillona znám třicet let, je totálně zkorumpovaný. Macron neprosadí nic, ale snad ani nic nepokazí

13.05.2017 11:56

Ekonoma a filozofa Guy Sormana vyzpovídala v souvislosti s francouzskými volbami Lenka Zlámalová na serveru Echo24.cz. „Francie si zvolila slabého prezidenta,“ míní Sorman.

Úplně jiný pohled na francouzské volby: Zoufalství. Fillona znám třicet let, je totálně zkorumpovaný. Macron neprosadí nic, ale snad ani nic nepokazí
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Sorman je přesvědčen, že Macron byl zvolen proto, že pro nejvíc lidí byl při rekordně nízké volební účasti nejméně špatnou figurou do prezidentského úřadu. Prý to bude velmi slabý prezident, jenž těžko promění zemi galského kohouta. Sám přitom Macrona volil, v obou kolech. 

Sorman také velmi zkritizoval konzervativce Francoise Fillona. Je podle něj totálně zkorumpovaný a velký pokrytec. „Pro mě vůbec nepřicházelo v úvahu, že bych někoho takového mohl volit,“ řekl muž, jenž přitom dlouho pracoval pro republikánské politiky. 

„Po Paříži se šířily historky o jeho zkorumpovanosti dlouho. A když se najednou dostaly ven tvrdé důkazy, lidem rychle došlo, že to nebyly jen drby, ale fakt. To vyplácení manželky nebo darované obleky jsou jistě na první pohled relativně drobnosti, které jsou součástí politiky v řadě západních zemí. Hlavní problém ale nebyla tahle zkorumpovanost, o níž asi právem můžete říct, že to jsou nicotnosti. Zásadní problém bylo to hrozné pokrytectví,“ pomyslel si Sorman. Zároveň dodal, že Fillon zneužíval své pozice.

Macron se podle něj umí obklopovat schopnými lidmi. Nečeká však, že Macron nějak výrazně přispěje k vyřešení problémů s integrací přistěhovalců nebo ke zvýšení bezpečnosti ve Francii. „Věřím ale, že je natolik inteligentní, aby v tom neudělal fatální chyby. Víc se od něho nedá čekat. S největší pravděpodobností nebude mít po červnových parlamentních volbách v Národním shromáždění většinu a nebude se moci opírat o spřízněnou vládu. Nezíská podporu pro žádné zásadní reformy v ekonomice ani bezpečnosti,“ uzavřel se slovy, že jej fascinuje nadšení, jež v souvislosti s Macronem zaznívá z některých evropských zemí. Je to podle něj nepochopení toho, co se ve Francii děje.

Původní text ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…