Úplné příměří na Ukrajině od 1. září? Političtí lídři Francie, Německa a Ruska se v tom shodují

29.08.2015 21:09

Francouzský prezident François Hollande, německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin dnes spolu telefonicky hovořili o situaci na východě Ukrajiny. Všechny tři země podporují plán úplného příměří v oblasti od 1. září, informoval dnes Elysejský palác.

Úplné příměří na Ukrajině od 1. září? Političtí lídři Francie, Německa a Ruska se v tom shodují
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Kyjev a proruští separatisté se ve středu shodli, že od příštího úterý budou usilovat o ukončení veškerého porušování příměří uzavřeného v únoru.

Úřad francouzského prezidenta v prohlášení rovněž uvedl, že Hollande se s Merkelovou a Putinem shodli na tom, že by bylo užitečné uspořádat v nejbližších týdnech společné setkání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem.

„Rozhodně podpořili výzvu k úplnému příměří od 1. září,“ uvedl Elysejský palác. „Zdůraznili, že respektování trvalého příměří je nezbytné vzhledem k situaci civilistů na východní Ukrajině,“ dodal prezidentský palác.

Obě strany konfliktu v únoru uzavřely příměří souběžně s politickými dohodami, které předpokládají konání místních voleb na východě Ukrajiny nebo větší míru autonomie pro region.

I po uzavření příměří ale na Donbasu pokračovaly sporadické přestřelky, v nichž dál umírali vojáci, separatisté i civilisté. Obě strany se z porušování příměří obviňovaly navzájem.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…