Úplný hovno proti tomu, co dělá Babiš. Média se vrhla na finance ministra financí

15.03.2017 10:12

Andrej Babiš čelí velkému tlaku kvůli svým finančním transakcím. Nejen od opozice, ale dokonce už i od kriminalistů, kteří prošetřují některé toky proběhlé mezi jeho osobou a společností Agrofert, kterou stoprocentně vlastnil. Na řadu otázek ministr nabil sám zveřejněným „auditem“ svých financí, který ale položil mnohem více otázek, než zodpověděl.

Úplný hovno proti tomu, co dělá Babiš. Média se vrhla na finance ministra financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Audit“, který si na sebe objednal Andrej Babiš (až později vysvětlil, že se o žádný audit nejedná a ani jednat nemůže) nejspíš ministru financí přidělal další starosti. Dokonce prý do té míry, že se o jeho finanční transakce začaly zajímat orgány činné v trestním řízení.

Finanční správa nejspíš bude muset řešit jeho prokázanou chybu v daňovém přiznání, když v příjmech za rok 2014 (tedy v době, kdy už byl ministrem) uvedl své příjmy o 26 milionů vyšší, než byla realita. „Je to chyba účetní, majetkové přiznání dělala poprvé,“ vzkázal novinářům. Že by za tuto chybu byl potrestán, toho se neobává. „Proč jako? Každý dělá chyby,“ vzkázal. Jak poznamenává komentátor Jiří Sezemský na webu Forum24.cz, vzhledem k přísnému metru, jaký současná finanční správa nasadila na ostatní podnikatele, by tak klidný ministr být neměl, ačkoliv hrozící pokuta 50 tisíc korun je ve stamilionových objemech, které v jeho transakcích poletují, vyloženým pakatelem.

Kromě finanční správy, řízené Martinem Janečkem (o které Babiš tvrdí, že ji z pozice ministra nijak neovlivňuje) se o něj ale zajímá i policie. Ta původně zkoumala Babišovy korunové dluhopisy, jak ale píše Forum24.cz, po zveřejnění „auditů“ Babišova majetku se začala zajímat i o další skutečnosti, které se v nich objevily.

Zejména se jedná o prodej společností Profrost, Afeed CZ a Afeed Slovakia, které měl Babiš původně napsané na sebe a později je prodal Agrofertu. Milionové částky, které za ně utržil, měly být podstatným příspěvkem k částce, kterou v roce 2013 Babiš investoval do koupě korunových dluhopisů Agrofertu.

„Policie vyšetřuje všechny okolnosti, které by s jeho nákupem dluhopisů mohly souviset. A nevýhodný nákup takřka bezcenných společností se v této souvislosti jeví jako krajně podezřelý, proto je policie začala zkoumat,“ zjistil k tomu web Neovlivní.

Navíc se podle komentátora Sezemského začínají objevovat pochybnosti i o fondu Hartenberg, kterým Andrej Babiš provádí své privátní investiční aktivity. Babiš ujišťoval, že s ní nemá nic společného, později se ale ukázalo, že fond je dceřinou firmou společnosti SynBiol, která je stoprocentně vlastněna Andrejem Babišem.

Vyšetřování ministra financí se pochopitelně začíná promítat i do politiky. Poslanecká sněmovna v úterý zařadila na program probíhající schůze bod s názvem „daňové podvody ministra financí“, který navrhl jeho předchůdce, předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek a podpořili jej dokonce i poslanci obou koaličních partnerů Babišova hnutí ANO. Předseda vlády Sobotka ani žádný z ministrů za lidovce se však hlasování nezúčastnil, takže je otázkou, jak se koalice k Babišovu problému postaví.

Každopádně z koaličních stran zaznívá minimálně škodolibá radost z problémů, do kterých se jejich koaliční partner dostal. Martin Schmarz, hlavní mediální poradce KDU-ČSL, na svém facebookovém profilu jásal: „Pamatujte si: dnešek je dnem obratu k lepšímu. Ano, bude líp. Já mám takovou radost.“ Co přesně to znamená a jak se obrat k lepšímu konkrétně projeví, ale lidovecký konzultant neprozradil.

Internetem se kromě toho samozřejmě šíří desítky nejrůznějších vtipů na Babišova finanční kouzla. Ten nejlapidárnější si utahuje s Babišova oblíbeného tématu karuselových podvodů, jejichž rozbíjením se rád a často chlubil. „Andrej Babiš prodal své firmě své firmy, aby si za takto utržené peníze mohl nakoupit dluhopisy své firmy. Proti tomu jsou karusely úplný hovno…,“ zní glosa.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …