Uplynulo čtvrtstoletí od mše, která se v katedrále sv.Víta konala u příležitosti kanonizace sv. Anežky

24.11.2014 10:42

Pontifikální mši svatou v katedrále sv. Víta na Pražském hradě u příležitosti kanonizace Anežky Přemyslovny si 25. listopadu 1989 nenechaly ujít tisíce poutníků z celé země. Bohoslužbu celebroval kardinál František Tomášek, přítomna byla řada dalších osobností z církevní i politické sféry.

Uplynulo čtvrtstoletí od mše, která se v katedrále sv.Víta konala u příležitosti kanonizace sv. Anežky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Anežčino svatořečení papežem Janem Pavlem II. se uskutečnilo o 13 dnů dříve v Římě, jen několik dní před začátkem politických změn v tehdejším Československu.

Svatá Anežka Česká, která žila ve 13. století, byla nejmladší dcerou krále Přemysla Otakara I. Namísto života v přepychu si zvolila chudobu a péči o potřebné, založila nemocnice, útulky pro chudé či řád křižovníků s červenou hvězdou. O její kanonizaci usilovala už Eliška Přemyslovna a poté i Karel IV., ale teprve roku 1874 byla prohlášena za blahoslavenou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…