Upozornění na knihu: Česká a moravská aristokracie v habsburské diplomacii

24.07.2018 10:56

Právě vychází obsahově bohatý titul, který se zabývá císařskou diplomacií v 17. a 18. století a která vznikla jako výsledek spolupráce předních odborníků na dějiny raného novověku. Ti měli za úkol sestavit obraz fungování diplomatické sítě ve složité době, kdy se zvyšovaly nároky na zastoupení a kdy bylo nutné komplikovaně vyjednávat o aliancích proti nepřátelské Francii a Osmanské říši.

Upozornění na knihu: Česká a moravská aristokracie v habsburské diplomacii
Foto: Václav Fiala
Popisek: Setkání evropské šlechty v Karlových Varech

Text knihy čtenáře provede napříč Evropou a představí císařovy diplomaty, kteří museli být urození, bohatí a vzdělaní, aby mohli vyjednávat s ostatními panovníky a dlouhodobě působit u jejich dvora.

„Kniha se zabývá diplomatickými cestami vysoké šlechty působící ve službách rakouských Habsburků v barokním období. Spolu s těmito urozenými, jejichž značná část vlastnila statky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, se podíváme doslova po celé Evropě. Budeme sledovat, jak zastupovali císaře Ferdinanda III., jeho syna Leopolda I. a vnuky Josefa I. a Karla VI. na svých misích od Lisabonu na západě až po Moskvu na východě, resp. od Stockholmu na severu po Řím na jihu,“ stojí v úvodu titulu.

ParlamentníListy.cz přináší ukázku z kapitoly, která se věnuje slavnostním vjezdům císařských velvyslanců.

„Slavnostní vjezdy měly svá specifická ceremoniální pravidla, o nichž ještě bude řeč, přesto nebyly všude stejné. Záleželo totiž na přírodních podmínkách a umístění města, do kterého se vjíždělo. Třeba v Benátkách, městě na laguně, se ke slavnostním vjezdům používaly luxusní gondoly a také ve Stockholmu se do města připlouvalo. I v Londýně hrála při vjezdu důležitou roli voda, tentokráte řeka Temže. Slavnostní vjezd totiž začínal v druhé polovině 17. století v Greenwichi, kde dotyčného očekával královský ceremoniář. V jeho doprovodu a společnosti šesti královských komorníků byl velvyslanec následně přepraven ve zlacené královské bárce (podobající se benátské gondole)k Toweru, kde bylo na počest vznešeného hosta vystřeleno šedesát dělových salv, a vyvěsila se standarda.“

Knihu vydává nakladatelství Lidové noviny.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…