Uprchlíci: Bloger se rozzlobil kvůli řadě slov, které se neodvažujeme napsat do titulku. Je to poměrně překvapivé

21.10.2015 13:10

Omluvu, očištění svého jména a jeho vymazání z analýzy zpracované organizací HateFree Culture požaduje otevřeným dopisem muslimský bloger Hatem Berrezouga, který se mimo jiné angažuje v organizaci Transparency International. Živí se výukou cizích jazyků a prováděním turistů v centru Prahy.

Uprchlíci: Bloger se rozzlobil kvůli řadě slov, které se neodvažujeme napsat do titulku. Je to poměrně překvapivé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti islámu a uprchlíkům na Václavském náměstí

Berrezouga rozhořčila analýza publikovaná na stránkách HateFree Culture pod názvem Valí se na nás hordy verbeže, negrů a primitivů. V této analýze prý byl zmíněný bloger obviňován z porušování kodexu blogera, z šíření nenávisti vůči uprchlíkům a muslimům a používání slov jako verbež, barbar, horda, svoloč, opice, primitiv, čmoud, chátra.

Berrezouga píše, že ve svých blozích nikdy nepoužíval taková slova k označení lidské bytosti. „A jestli jste je našli, tak bych rád věděl, kde přesně se vyskytují, jelikož jsem nikdy neodstranil žádnou diskuzi a ani jsem neaktualizoval své články,“ píše.

Celý text je ZDE.

Upozorňuje, že je obviňován ze šíření nenávisti proti uprchlíkům, muslimům a dalším skupinám. Sám je ale migrant a muslim. „A veškeré moje blogy se zabývaly integrací, respektem domácí kultury a ujasněním kulturních rozdílů,“ argumentuje s tím, že vždy kritizoval netolerantní islámské formy ortodoxních režimů, které potlačují lidská práva a zakazují veškeré formy umění. Dokonce vystupoval proti skupině či jednotlivcům, kteří měli v úmyslu prosadit islámské právo nebo jejich části v cizím prostředí.

„Když kritizujete mě, že rozšiřuji nenávist vůči muslimům, protože kritizuji diktátorské režimy, tak by mě zajímalo, jakou formu islámu obhajujete a jaký je Váš vztah k těmto diktátorským režimům?“ ptá se bloger.

Vždy jsem ve svých textech uváděl zdroje

Brání se také obvinění ze šíření hoaxů a psaní slepě přebíraných či smyšlených, ničím nepodložených zpráv. „Vždy jsem v mých textech uváděl zdroje, jak náboženské, tak lingvistické i historické. Nikdy jsem nemluvil o všech muslimech, buď jsem mluvil o určitých diktátorských režimech, nebo o části muslimů pocházející z arabských zemí nebo Afriky, kteří nemají žádný respekt pro kulturní odlišnosti. Kritikou doloženou fakty a osobní sebereflexí jsem se snažil, aby dospěli k pochopení, že takové chování by netolerovali ve vlastních zemích,“ uvedl.

Stěžuje si, že zmíněnou analýzou z něj byl udělán veřejný nepřítel všech muslimů a islámu jako celku. „Čímž jste ze mě udělali odpadlíka, a není hoax, že muslimové, kteří nečetli mé texty, berou takové obvinění velice vážně a už i moji známí na to začali reagovat a jejich chování se vůči mé osobě začalo měnit. Nejenže jste zničili takovým nefundovaným obviněním celou moji práci o vzájemném respektu, náboženské toleranci a zdravém dialogu, ale diskreditovali jste i moji práci v rámci Amnesty International, ve které figuruji v projektu Živých knih, který zrovna podporuje vzájemné poznávání kultur,“ upozorňuje Berrezouga. Prý byla ohrožena jeho pověst mezi kolegy ve školství, kde se jej ptají, jak je možné, že šíří nenávist.

Stal jsem se živým terčem pro každého muslima

Za nejnebezpečnější považuje, že z něj byl takto vytvořen živý terč pro každého ortodoxního muslima. „Toto není hoax, že za odpadlictví a veřejné šíření nenávisti a aktivní boj proti muslimům a islámu hrozí trest smrti v legislativě ortodoxních zemí. Faktem je, že v Evropě bylo spácháno spoustu atentátů na lidi s kritickým myšlením. Moje otázka zní, ztratili jste rozum, abyste uváděli osobní jména ve veřejné analýze, ve které jste označili konkrétní lidi včetně mé osoby a redakci iDNES.cz jako nepřátele islámu a muslimů? Toužíte vyvolat další Charlie Hebdo?“ ptá se bloger sugestivně.

Stěžuje si, že z něj byl vytvořen chodící živý terč, za což organizace HateFree Culture nese zodpovědnost.

Žádá proto o veřejnou omluvu jak na stránkách zmíněné organizace, očistění jména a jeho vymazání z analýzy, která figuruje jak na serveru HateFree Culture, tak na dalších, které ji převzaly. „Pokud tak neučiníte v nejbližší době, mám v úmyslu řešit tuto situaci soudní cestou a budu k tomu používat veškeré nástroje demokratické společnosti, abych hájil svobodu myšlení a právo na ochranu jak cti, tak i života před veřejným lynčováním,“ dodal bloger.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…