Uprchlíci: Duka prý nepomočil papeže, to on se pomočil sám

19.05.2016 7:51

Když papež František poskytl rozhovor francouzskému katolickému deníku La Croix, největší pozornost jednoznačně vzbudila papežova větička, že nelze imigrantům „otevírat hranice iracionálně“. Více zblízka se na celou věc rozhodl podívat server Svobodné fórum.

Uprchlíci: Duka prý nepomočil papeže, to on se pomočil sám
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Tazatel se papeže ptá, je-li Evropa schopna přijmout „mnoho uprchlíků“. Papež odpovídá skutečně jednou větou: „Není možné otevírat brány iracionálním způsobem.“ Tuto myšlenku dále nerozvádí a ve stejné odpovědi už pokračuje otázkou, proč lidé ze svých zemí utíkají. Mluví o ekonomice, kritizuje volný trh a také vývoz západních modelů demokracie do zemí jako jsou Irák nebo Libye, kde fungují silné kmenové struktury a jiné kulturní odlišnosti. Cituje jakéhosi Libyjce, který mu řekl, že mívali jednoho diktátora Kaddáfího, nyní jich mají padesát.

Celý text je ZDE

Když kardinál Dominik Duka řekl, že pocit ohrožení vytvářejíí fráze jako „přijměme je všechny, bez ohledu na politiku džihádistů či otázky sociálního zabezpečení“, schytal za to nevídaný výprask. V klidném českém rybníčku, kde vzhledem k ateistické většině společnosti má v intelektuálních kruzích pojem katolík v sobě i určitou exotiku, kulturu a mravní očekávání, se najednou objevil nevídaný odpor vůči českému primasovi, který si buduje jakousi vlastní xenofobní větev nezávislou na Římě, kde sídlí dobrotivý papež. Síla „hejtu“ proti Dukovi byla na české poměry nezvyklá, píše server. A poukazuje na to, že v polské realitě jsou roztržky katolické církve s liberály na denním pořádku.

Server přiznává, že lze jen těžko říct, co si vlastně myslí papež František o imigraci. Jeho vnitrocírkevní kritici často poukazují na neschopnost vyjadřovat se jasně a být názorově konzistentní. Na veřejnosti říkají, že papež je velmi spontánní člověk z jiného kulturního okruhu. V soukromí bývají ostřejší.

Orbán může mít papeže na háku

Různí novináři se pustili do teologických disputací o papežské neomylnosti. „Často lidé, kteří církvi nemohou jinak přijít na jméno, a rozhodně je nezajímá například její učení o potratu, antikoncepci, mimomanželském sexu, zkrátka morální nauka církve, stvrzená mnoha papežskými encyklikami včetně Františkových, začali rázem operovat poslušností papeži v oblastech, v nichž si církev naopak vždy zachovávala distanc od různých extrémních pozic. K poslušnosti papeži byl vyzýván i Viktor Orbán, který jako kalvín může mít papeže celkem na háku, a kardinál Duka svými názory na imigraci prý papeže pomočil. Tedy alespoň dle deklarovaného ateisty Roberta Fiska, píšícího pro britský Independent. Je-li tomu tak, provedl papež self pissing,“ uzavírá své zamyšlení redaktorka Svobodného fóra Lucie Sulovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…