Uprchlíci: Je jí 105 let a hledá u nás lepší život. A jestlipak víte, k čemu mají běženci chytré telefony

29.10.2015 8:51

Bibihal Uzbekiová z Afghánistánu přicestovala společně s ostatními uprchlíky, kteří hledají v Evropě bezpečnější budoucnost a uvízli nyní na Balkánu. Pokud ona a její příbuzní mluví pravdu, potom je ve svých sto pěti letech zcela jistě nejstarším uprchlíkem současné migrační vlny.

Uprchlíci: Je jí 105 let a hledá u nás lepší život. A jestlipak víte, k čemu mají běženci chytré telefony
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Anketa

Kdyby dnes byly prezidentské volby, volili byste Miloše Zemana?

90%
10%
hlasovalo: 18830 lidí

„Bolí mě nohy, ale jinak jsem v pořádku. Potkalo nás ale samozřejmě spoustu problémů a cesta nebyla jednoduchá. Spadla jsem a mám poraněnou hlavu,“ říká novinářům Uzbekiová, kterou do chorvatského uprchlického tábora Opatovac přinesli na nosítkách. Je obdivuhodné, že dokázala překonat tisíce kilometrů dlouhou cestu z Afghánistánu, na kterou si netroufají lidé o dvě generace mladší. Do Chorvatska se po dvacet dní trvající cestě dostala i s pomocí svého sedmašedesátiletého syna, devatenáctiletého vnuka a dalších členů rodiny. Cílovou destinací rodiny je dle jejího syna Švédsko. Věk Uzbeikové je uveden v jejích dokumentech a potvrzují jej i ostatní členové rodiny. Ověřit však tento údaj z nezávislých zdrojů není možné.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Jak turecký deník uvádí, od 15. září, kdy Maďarsko uzavřelo své hranice se Srbskem, prošlo Chorvatskem více než 260 000 migrantů. Mezi uprchlíky je značný počet Afghánců, kde přitom neprobíhá válka jako v Sýrii. Včera tuto skutečnost kritizoval německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. „Afghánci patří mezi uprchlíky k druhé nejpočetnější skupině za uplynulý měsíc i celý letošní rok. To je nepřijatelné. Narůstá také počet afghánských uprchlíků ze střední třídy, kteří přicházejí přímo z Kábulu. Souhlasíme s afghánskou vládou, že by mladí muži a vůbec lidé ze střední třídy měli zůstat doma a podílet se na obnově země. Ostatně němečtí vojáci a policisté se také podílejí na tom, aby byl Afghánistán bezpečnější zemí,“ uvedl německý diplomat.

Podle tureckého deníku má nyní Německo v Afghánistánu 944 vojáků. „Do Afghánistánu rovněž míří značné množství rozvojové pomoci, i proto očekáváme, že obyvatelé země zůstanou doma. V této souvislosti je proto třeba jasně říci, že všichni přicházející Afghánci budou moci jen stěží zůstat v Německu. Máme v úmyslu zařadit Afghánistán na seznam tzv. bezpečných zemí, stejně jako jsme tak učinili v případě balkánských zemí.“ cituje deník Todays Szaman vyjádření německého politika a pozastavuje se nad rozhodnutím Rakouska vystavět na své hranici plot. A to přesto, že právě tato země patřila ještě nedávno k nehlasitějším kritikům budování plotu v Maďarsku. Ten samý úmysl následně oznámilo také sousední Slovinsko, které v posledních týdnech rovněž čelí mohutné migrační vlně.

Strastiplnou cestu ze zemí Afriky a Blízkého východu podniká denně spoustu lidí. Většina z nich musela převaděčům zaplatit tisíce dolarů, ale navíc se na cestě spoléhají na moderní technologie. Podle internetového serveru International Business Times vlastní smartphone 87 % syrských uprchlíků, kteří tak využívají Google Maps a aplikace typu Viber, WhatsApp, Messenger či Facebook. Sedmnáctiletý Mohanad dle svých slov používá také aplikaci s názvem Me, jež umožňuje stahovat mapy z celého světa a používat je v režimu offline. Denně používá také sociální sítě a komunikuje s rodinou a příbuznými pomocí SMS a bezplatného volání. „Vždycky mě potěší, když si s nimi mohu promluvit. Potom ale začnu přemýšlet o budoucnosti a uvědomím si, jak mi budou všichni moc chybět.“ vypráví posmutnělým hlasem mladý Syřan, kterému se podařilo dostat se do Německa.

Celý text v angličtině je ZDE.

„Ve většině tranzitních táborech si mohou uprchlíci nabíjet své smartphony či se připojit k lokální internetové síti. Nejdůležitějšími aplikacemi jsou pro ně bezpochyby Facebook a WhatsApp. Sociální sítě využívají také ilegální převaděči lidí, protože zde mohou přímo kontaktovat své potenciální klienty. Na pomoc uprchlíkům dokonce průběžně vznikají nové aplikace, které jim mají usnadnit komunikaci a orientaci v cizích zemích,“ uvádí International Business Times. Například jeden maďarský manželský pár přišel s aplikací InfoAid, jež poskytuje uprchlíkům na cestách informace v jejich rodném jazyce. Aplikace rozesílá prostřednictvím SMS aktuální informace vztahující se k odjezdům autobusů, hraničním uzávěrám a případně také říká uprchlíkům, kde mohou najít pitnou vodu. Aplikace nejdříve fungovala v Maďarsku, ale později se rozšířila také do Řecka, Srbska, Chorvatska a Slovinska. Přestože byla spuštěna minulý měsíc, tak si ji dnes denně stahuje v průměru 1000 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…