Uprchlíci: Nikdo nám nepomůže. Budeme je muset přijmout, i když se to Sobotkovi nelíbí, tvrdí tisk. Vysoký úředník zděšen

14.05.2015 8:11

Mezi českými ministry a úředníky prý koluje vtip: Je úplně jedno, kolik nám Brusel přidělí azylantů, stejně tu nevydrží a utečou. Ve skutečnosti ale problém přijímání uprchlíků začíná být akutnější, než si někteří připouštějí. Brusel je odhodlán prosadit rozdělování běženců stůj co stůj, a Česká republika tak nejspíš bude muset řešit praktické věci, jako kam uprchlíky umístí.

Uprchlíci: Nikdo nám nepomůže. Budeme je muset přijmout, i když se to Sobotkovi nelíbí, tvrdí tisk. Vysoký úředník zděšen
Foto: worldswide.com
Popisek: Africký Tuareg, ilustrační foto

Pět stovek přijatých běženců a dalších až deset tisíc v uprchlických zařízeních čekajících na výsledek azylového řízení. Tolik lidí z vlny přistěhovalců má přijmout Česká republika. Bylo jí to vypočítáno koeficientem, popsaným v Evropském programu pro imigraci, který představila ve středu Evropská komise.

Pro Českou republiku to představuje úkol vybudovat azylová střediska, protože nyní podle MF DNES reálně fungují dvě centra s kapacitou sotva sedm set lidí. V devadesátých letech byla provizorně vybudována střediska pro uprchlíky z válkou zmítané Jugoslávie, ta ovšem v mezidobí stát zrušil, neboť mnoho let nebyla využívaná. Nyní budou muset být znovu vybudována centra s tisícovou kapacitou.

Třebaže se čeští politici rozdělení běženců mezi všechny členské země bránili, Brusel je pro ně podle všeho pevně rozhodnut. „Šlo nám o rovné rozložení zátěže. Evropská unie se musí s tímto problémem vypořádat jako celek,“ prohlašuje eurokomisař Dimitris Avramopoulos.

Proti plánu v současnosti protestuje kromě České republiky už jen několik menších zemí střední Evropy, které v žádném případě nedají dohromady blokační menšinu. Německo a Francie totiž patří k nejhorlivějším sympatizantům návrhu, Velká Británie si zase společně s Irskem a Dánskem vyjednala výjimku, takže jí to až tak netrápí.

Čeští diplomaté postoj Bruselu tvrdě kritizují. „Je to, jako když sousedovi hoří les a vy to vyřešíte tím, že si každý vezme domů jeden hořící strom,“ rozčiluje se nejmenovaný diplomat.

Podobně hovoří i Tomáš Haišman, šéf odboru azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra, podle kterého EU zaspala a teď se snaží situaci přehodit na členské státy. „Přece nelze zneužít toho, že se utopilo 1700 lidí, k tomu, aby někdo obrátil naruby celou Evropu,“ namítá. Podle něj je skutečnými uprchlíky pouhých zhruba deset procent těch, co do Evropy dorazí. Zbytek jsou ekonomičtí migranti, kteří neutíkají před žádnou válkou, ale jen proto, že jim někdo navykládal, že v Evropě je ráj. „Připlouvají nejen po moři, zhruba stejné množství dorazí i po souši, třeba přes Maďarsko, o čemž už se moc nemluví,“ dodal pro MF DNES Haišman.

 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…