Uprchlíci jsou vzdělaní lidé, upozorňuje odborník

13.08.2015 9:08

Server BritskéListy.cz přinesl překlad rozhovoru s komentátorem kanadského listu Globe and Mail pro mezinárodní záležitosti Dougem Saundersem, který odvysílala rozhlasová stanice BBC. Podle kanadského odborníka, který studuje pohyby imigrantů už déle než deset let, je většina přistěhovalců z Afriky vzdělanými lidmi.

Uprchlíci jsou vzdělaní lidé, upozorňuje odborník
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Saunders uvedl, že lidé, kteří nastupují na čluny, jimiž se chtějí dostat přes Středozemní moře, musí pašerákovi zaplatit 2000–3000 eur. „To znamená, že ti imigranti nejsou chudí lidé. Jsou to většinou lidé vzdělaní, mají většinou středoškolské vzdělání. Překvapivé množství těch imigrantů má i vyšší než středoškolské vzdělání. Hledají možnost se existenčně uplatnit. Jsou to lidé, kteří jsou schopni našetřit takovéto velké finanční částky,“ uvedl Saunders s tím, že tito uprchlíci mají většinou již propojení na lidi z téže komunity, kteří už někde v Evropě jsou. 

„Jinými slovy, nebudete takto riskovat nebezpečnou cestu přes Středozemní moře, pokud nemáte určité finanční zdroje a nemáte určité povědomí o tom, jak velké je riziko a jaké jsou možnosti. I když ta jejich představa o jejich možnostech bývá často trochu mýtická,“ dodal.

Původní text ZDE.

Podle Daunderse by evropské země měly vytvořit koordinovaný systém jak pro přijímání a integraci legálních, autentických uprchlíků, tak i pro rychlou a schválenou deportaci lidí, kteří nejsou přijati.

„Když máte po dlouhá léta různé neidentifikované muže poflakující se po evropských náměstích, to poškozuje pověst autentických uprchlíků. Musí vzniknout koordinovaný systém a státy musejí pochopit, že lze kontrolovat počty imigrantů efektivně tím, že se vytvoří právní, legální cesta pro přijímání přistěhovalců. To je daleko efektivnější než se snažit policejně chránit hranice a budovat nějaké zdi. Jakmile se pokusíte lidem stoprocentně zabránit, aby přijeli, lidi budou hledat cesty, jak se do Evropy dostat, a vydají na to obrovské množství peněz. Pokud otevřete třeba jen malou legální cestu, malé kvóty, lidé budou raději používat tu. Na to existují důkazy, že to tak funguje,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …