Uprchlíci k nám nechtějí. A není se co divit. Chtějí jen projet do země, kde k nim budou lidštější. Tak proč jsme je pochytali a nacpali do Bělé? táže se Jiří Pehe

03.08.2015 8:17

Dva známí komentátoři, Jiří Pehe a Miroslav Korecký, reagují na včerejší slova prezidenta Miloše Zemana, který vzkázal uprchlíkům, že je do České republiky nikdo nezval a pokud tady chtějí přebývat, mají respektovat pravidla naší země.

Uprchlíci k nám nechtějí. A není se co divit. Chtějí jen projet do země, kde k nim budou lidštější. Tak proč jsme je pochytali a nacpali do Bělé? táže se Jiří Pehe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

„Zemanova slova vyznívají tak, že se k nám uprchlíci ostošest derou, chtějí tady za každou cenu pobývat, ale odmítají přitom respektovat pravidla země. Potíž je v tom, že naprostá většina uprchlíků, kteří jsou momentálně v utečeneckých táborech na našem území, do Česka jako do konečné destinace vůbec nemířila a zůstat tady rozhodně nechtějí,“ píše Pehe na svém blogu na serveru Aktuálně.cz. 

Podle něj jim tak prezident s arogantní a obhroublou „velkorysostí“, jaká je mu vlastní, doporučuje, aby šli pryč, jen zapomněl dodat, že je v utečeneckých táborech drží české úřady proti jejich vůli. „Naprostá většina z nich chtěla Českou republikou pouze projet, neměli v úmyslu u nás zůstat,“ zkonstatoval s tím, že podle jednoho syrského uprchlíka z Německa nemá naše vlast mezi imigranty dobrou pověst.

„A není se co divit, chce se říct. Který běženec by chtěl zůstat v zemi přetékající nepřátelstvím ke všemu cizímu, jejíž hlava státu otevřeně šíří anti-islámskou xenofobii a nepřátelství vůči běžencům?“ ptá se Pehe a konstatuje, že je dle něj zbytečná i situace v utečeneckém táboře v Bělé pod Bezdězem. Policisté v Čechách neměli prý začínat pořádat hony na uprchlíky, kteří naší zemí jen projíždějí. „Policie vytvořila svojí ‚iniciativností‘ problém, který teď jen těžko zvládá,“ píše. Pehe v této souvislosti následně konstatuje, že nechápe, proč se s nimi zachází jako ze zločinci a proč je Češi nenechají jednoduše odcestovat tam, kam chtějí jet. 

„Je poněkud absurdní, když země, která se zuby nehty brání přijímání uprchlíků, nakonec sama ‚iniciativně‘ pochytá a nacpe do svých nevyhovujících azylových zařízení stovky těch, kteří ze všeho nejvíc chtěli jen projet do zemí, kde, jak správně tuší, se jim dostane lidštějšího přijetí. Teď české policii nezbude nakonec nic jiného než nám předvádět nájezdy těžkooděnců na tábory, v nichž jsou uprchlíci, kteří k nám vůbec nechtěli,“ uzavřel Pehe.

Celý text Jiřího Pehe ZDE.

Podle komentátora Miroslava Koreckého, který svá slova napsal pro dnešní vydání MF Dnes, Zeman neřekl víc, než si o uprchlících myslí většina z nás. „Od politiků se žádá, aby byli více než tlampačem veřejného mínění, které je v případě uprchlíků drtivě negativní. Tedy aby nehráli na nejnižší pudy, a naopak pomáhali lidem pochopit celý kontext zoufalství, které pohnulo statisíce nešťastníků z Asie či Afriky k pochodu do Evropy. A z tohoto pohledu je třeba říct, že první masový výsadek migrantů, ať už skrývajících se v kamionech, atakujících tunel pod průlivem La Manche nebo pobývajících v Bělé pod Bezdězem, politikům roli humánního předvoje národa zrovna neulehčil. Kdo ví, co všechno převaděči nešťastníkům naslibovali, ale ospravedlňuje to násilí ve snaze dostat se z ‚fešáckého kriminálu‘ v Bělé do německého ráje?“ zkonstatoval Korecký s tím, že kdyby toto politik rázně neodsoudil, nebyl by už předvojem, ale pošetilým blouzivcem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…