Uprchlíci na pochodu: VIDEO a aktuální informace k tomu, co se děje ve Slovinsku. Není to nic pěkného

19.10.2015 13:18

Slovinsko se stává další evropskou zemí, která je doslova zavalena tisíci uprchlíky. Situace se zhoršila poté, co Maďarsko uzavřelo své hranice a do Slovinska proudí nekonečné zástupy uprchlíků ze sousedního Chorvatska.

Uprchlíci na pochodu: VIDEO a aktuální informace k tomu, co se děje ve Slovinsku. Není to nic pěkného
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Situaci ve Slovinsku zdramatizovalo víkendové rozhodnutí maďarské vlády uzavřít vedle společné hranice se Srbskem také maďarsko-slovinskou hranici. Chorvati následně začali uprchlíky směrovat právě do Slovinska. Stovky jich již přes víkend překročily společně hranice a další tisíce jsou na cestě, což se ve Slovinsku nesetkává s přílišným pochopením. „Chorvatsko nevyhovělo naší žádosti a dále k nám posílá uprchlíky, což je pro nás neakceptovatelné. Nejsme schopni přijmout uprchlíky v neomezeném počtu,“ uvedla dnes podle zpravodajské agentury STA slovinská ministryně vnitra Vesna Györkös Žnidarová.

Celý text máte k dispozici ZDE

Slovinské úřady pokračují v registraci příchozích uprchlíků, kteří v drtivé většině pokračují do Rakouska a Německa. Jak ovšem konstatuje zpravodajská agentura Reuters, jejich proud se vzhledem k desítkám autobusů na srbsko-chorvatských hranicích zpomalil. Slovinsko mezitím přikročilo k pozastavení železniční dopravy s Chorvatskem s cílem udržet migrační vlnu pod kontrolou. Situaci neulehčuje ani zhoršující se počasí na celém Balkánském poloostrově. Na většině území prší a vanou prudké větry. Očekává se, že zejména v nočních hodinách by mohly udeřit mrazy. Cesty jsou navíc rozbahněné a uprchlíci nemají potřebnou obuv ani oblečení, aby mohli takovým ztíženým podmínkám čelit. Humanitární organizace již vyjádřily znepokojení nad pomalým průběhem příprav bydlení pro uprchlíky v celém regionu.

VIDEO ze slovinských hranice je ZDE a ZDE

Slovinská vláda včera informovala o tom, že v rámci omezení železniční dopravy s Chorvatskem odmítla přijmout vlak přepravující ze země svého souseda 1800 uprchlíků. Den před tím totiž do jedné z nejmenších zemí EU podobným vlakem dorazilo 3000 uprchlíků. Jak uvádí arabská zpravodajská televize Al-Džazíra, přibližně polovina z nich se již vydala na cestu do Rakouska, odkud budou pokračovat do kýženého Německa. Lublaň již avizovala, že není schopna vyhovět požadavkům Chorvatska, podle kterého by mělo Slovinsko přijímat 5000 uprchlíků denně. „Ovšem Rakousko nám sdělilo, že jeho úřady nejsou schopny registrovat více než 1500 lidí denně,“ cituje arabská televize mluvčího slovinského ministerstva vnitra Bostjana Sefiče.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Jak zmínil Sefič na tiskové konferenci, Slovinsko se obává, že pokud bude Chorvatsko i nadále pouštět dál takové množství uprchlíků, dojde k jejich vzájemnému přelévání tam a zpět. „V takovém případě bychom museli přikročit na našich hranicích k dalším opatřením,“ nechal se slyšet mluvčí ministerstva vnitra. Již v sobotu oznámil premiér země Miro Cerar, že byla do pohotovosti uvedena armáda, aby pomáhala příhraniční policii čelit přílivu migrantů. „Pomoc armády neznamená, že by se země nacházela v nějaké zvlášť mimořádné situaci, ale vláda chce mít prostě situaci na hranicích pod kontrolou,“ klidnil narůstající paniku slovinský premiér. O mnoho lepší situace nepanuje ani v Makedonii, kam dle slovinské agentury STA vstoupilo za posledních 24 hodin 10 000 běženců.

Reportéři arabské zpravodajské televize dále referují o situaci na srbsko-chorvatské hranici, kde zastihli asi 2000 uprchlíků. „Jsme tady již od sedmi hodin od rána a po 48 hodin trvající cestě autobusem jsem už skutečně k smrti unavena,“ říká třiadvacetiletá Rawan z Damašku, která pomáhá dobrovolníkům z České republiky vysvětlit uprchlíkům, jaká je situace. Rawan říká, že chce i se svým otcem a dvanáctiletou sestrou pokračovat v cestě. Jakmile se uprchlíci dostanou do Chorvatska, budou přepraveni do uprchlického centra v obci Opatovac. Z něj se dostanou buď vlakem, či autobusy do Slovinska. „Vše se zpomalilo kvůli tomu, že Maďarsko uzavřelo hranice,“ vysvětluje pro zpravodajskou agenturu AFP jeden ze zdejších policistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…