Uprchlíci nás mají za sluhy. Jezdí si taxíkem mimo tábor. Rvačky na denním pořádku, svědčí český sekuriťák z německého tábora

28.12.2015 9:00

Bývalý policista Michal z Plzně, který pracuje v utečeneckém táboře Dachau v Německu, jen několik kilometrů od bývalého tábora koncentračního, poskytl rozhovor serveru Krimi-Plzeň.cz o situaci na místě. K tomu, aby mohl v táboře, což je vlastně uzpůsobená nafukovací hala, pracovat, musel projít výběrovým řízením a jazykovou zkouškou. 

Uprchlíci nás mají za sluhy. Jezdí si taxíkem mimo tábor. Rvačky na denním pořádku, svědčí český sekuriťák z německého tábora
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Anketa

Co říkáte na vánoční poselství prezidenta Zemana?

hlasovalo: 12438 lidí

„Bydlíme na ubytovně nedaleko tábora, do práce nás vozí auty, sloužíme dvanáctky a stravujeme se sami. Sice jsme mohli mít jídlo stejné jako uprchlíci, ale z důvodu nemocí mezi nimi se snažíme maximálně vyhýbat všem možným rizikům nákazy,“ popisuje Michal svůj pobyt v Německu. Podle všeho je tam plat lepší než plat českého policisty a zároveň i lidé je jako sekuriťáky berou lépe než v Česku. 

„Nafukovací hala je rozdělena na spací část, která je rozdělena na kóje 3 x 3 metry a v každé je 6 lidí. Mají tam palandy a vlastní skříňky. V druhé části je jídelna. Vše je zcela nové, zakoupené jen pro ně,“ uvedl Michal. Podle něj jsou Němci šílení, neboť uprchlíci mají volný pohyb nejen po táboře, ale mohou chodit i do města, respektive po celém Německu. „Není nijak neobvyklé, když kamsi odjíždějí taxíky nebo se odněkud vracejí. Jak tohle německá tajná služba řeší a jak zajistí, aby mezi nimi nebyli teroristé, mi zůstává naprostou záhadou,“ pozastavuje se Michal a dodává, že denní program uprchlíků není nijak organizovaný. 

Náplní bezpečnostních pracovníků je hlídat požární východy, zákaz kouření a bezpečnost úředníků, kteří zde pracují. K napadání personálu prý dochází pravidelně. „Oni nás všechny opravdu mají jen za sluhy, kteří jsou tam pro ně a musí jim plnit přání. Oni jsou permanentně s něčím nespokojení, s množstvím jídla, s kvalitou, s poskytovanými službami a neustále si nárokují nějaká svá další práva,“ říká Michal. O tom, jak se v táboře plýtvá, následně vypráví v souvislosti s oblečením.

„Přijely dodávky se zimním oblečením a uprchlíci zdarma dostali boty, kalhoty, mikiny a svetry. Několik z nich pak věci, které byly zcela nové a většinou známých a kvalitních značek, obratem ruky někde prodali a pak přišli nafasovat znovu. My na to přišli a vydat odmítli. Uprchlíci pak na nás zavolali německou policii, která dorazila a nařídila nám věci vydat podruhé,“ sdělil.

Původní text ZDE.

Konflikty a rvačky jsou dle Michala v táboře na denním pořádku. „Konflikty mezi námi, myslím ochrankou a uprchlíky, jsou vždy z důvodu, že si myslí, že jsme jejich sluhové a musíme jim plnit přání. Němci je v tomhle podporují. Zjednodušeně platí, že pokud má uprchlík přání, mělo by mu být splněno,“ poznamenal s tím, že oni se do rvaček nesmí angažovat a používat násilí, musí volat policii. „Máme striktně zakázané jakékoli zbraně, tedy ani slzný plyn či obušky, nemáme vůbec nic,“ řekl. Chování Němců vnímá jako komplex z války, kdy se nyní Němci snaží celé Evropě, ale hlavně sami sobě hystericky dokázat, že jsou již vlastně úplně jiní Němci. 

Pohled z druhé strany

Server Krimi-Plzeň.cz však druhý den vydal i pohled z druhé strany, a to reportáž autora listu Süddeutsche Zeitung Gregora Schiegla popisujícího stav uprchlíků. „Žádné denní světlo, žádná soukromá sféra a zatraceně nic co dělat: V této atmosféře dochází mezi uprchlíky neustále k hádkám a potyčkám,“ píše s tím, že uprchlíci nemají nikde klid. Jak například uvádí Osadolor Godstime z Nigérie, i když někdo jen dýchá, je to slyšet.

Kurd Yalcin Celal jej doplnil. „Hádáme se kvůli maličkostem, kvůli programu v televizi, kvůli cigaretám. Je pro nás těžké to tady vevnitř vydržet, bez jakéhokoliv soukromí,“ řekl.  

„Dveře do obytných částí nejsou, strop taky ne. Tak to musí být kvůli požární bezpečnosti a aby mohl cirkulovat vzduch. Pachy sanitárních zařízení, jídla a lidského zápachu se tak nelítostně míchají. Kdo chce ven na čerstvý vzduch, musí přes propust. Teprve když se zavřou jedny dveře, smí otevřít další. Jinak se sníží tlak ve stěnách a strop se propadne,“ píše se v reportáži.

Původní text ZDE.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…