Uprchlíci, neziskovky, Klinika, Romové, Tibet, Hate free... Jsou to skutečně hodnoty naší společnosti? ptá se spisovatel a historik

21.05.2016 9:05

Starého psa novým kouskům nenaučíš, napsal ve svém dnešním komentáři pro MF Dnes spisovatel Vlastimil Vondruška.

Uprchlíci, neziskovky, Klinika, Romové, Tibet, Hate free... Jsou to skutečně hodnoty naší společnosti? ptá se spisovatel a historik
Foto: Facebook Vlastimila Vondrušky
Popisek: Vlastimil Vondruška

„Mám svou představu o životě podloženou stovkami historických, národopisných a kulturně-antropologických studií o tom, že lidská společnost má svá pravidla, jimiž se po staletí řídí vývoj všech civilizací. Přesto se stále znovu a znovu nestačím divit. Na jedné z pražských demonstrací, která měla vyjadřovat postoj našeho národa k současnému dění, se objevil transparent, na němž bylo: ‚Podporuji: kavárníky, uprchlíky, neziskovky, kliniku, LGBT, Romy, feministky, Tibet a Hate free,“ pozastavil se Vondruška. Podle svých slov to původně považoval za špatný vtip. „Jenže to vypadá, že tohle někteří skutečně pokládají za naše opravdové hodnoty,“ uvedl s tím, že potíž je v tom, že o tom, co máme považovat za hodnoty naší společnosti, nerozhodují lidé, ale takzvané elity. 

Jak následně uvádí, s politikou je to podobné jako s knihami. Dobrá kniha je – jak si všiml – ta, kterou ocení literární kritici, byť ji nikdo nekupuje a nečte. 

„S věkem jsem si uvědomil, že s politikou je to podobné. Správné pro tuto zemi a pro náš národ není to, co chceme a co nás denně v běžném životě provází a těší, ale to, o čem si vykládají na summitech, konferencích a v kuloárech politici a kroužek jim věrných politologů, analytiků a novinářů. Stejně jako literární kritik opovrhuje vkusem čtenáře, opovrhují vládnoucí elity inteligencí národa. Jinak si neumím vysvětlit to, co se v posledních letech děje,“ podivil se Vondruška.
 
Spisovatel se ve svém komentáři zastavuje také u rakouských prezidentských voleb. „Vítěz byl okamžitě označen za představitele populistické a téměř fašistické strany. Teď nechci vést polemiku o tom, co kdo říká, ale všimněte si, že každý, kdo je úspěšnější než stávající politici, je špatný. Zavrženíhodným populistou je dnes každý, kdo reprezentuje hlas lidu. Toho lidu, který je zaostalý a nechápe, jak inteligentní myšlenky prosazují jeho vládci,“ komentuje výsledky prvního kola prezidentských voleb, v nichž zvítězil krajně pravicový kandidát Norbert Hofer. 
 
Závěrem svého názorového sloupku se vrátil k oné demonstraci. „Naše vládnoucí elity jsou naprosto pomýlené, pokud hájí hodnoty z onoho transparentu. Neustále nás přesvědčují, že právě tohle potřebujeme. Ač se ozývají hlasy, že je to nesmysl, politici na ně nedbají. Je to o to hanebnější, že vládci nejen nehájí lid, který je živí ze svých daní (a ne špatně), ale navíc ho ještě nutí, aby živil jejich přisluhovače, kteří si to rozhodně nezaslouží,“ pomyslel si Vondruška. Nechápe, dle svých slov, jak v této zemi může někdo demonstrovat, aniž by se zasadit o zájmy Čechů, Moravanů a Slezanů.
 
„Copak my tu nejsme? Copak tohle je země jen intelektuálů z kaváren, migrantů, Romů, aktivistů, homosexuálů, feministek, milovníků Tibetu a stoupenců různých podivných hnutí?“ rozlítil se v závěru.
 
„Není zločinem, pokud mám rád svou rodinu, pokud jsem heterosexuál, pokud chci žít po svém, pokud raději vyvěsím českou vlajku než tibetskou. A rozhodně není hanebností, pokud se hlásím k tradicím svých předků, které považuji za správné a chci v nich vychovávat své děti,“ uzavřel.
 

Vlastimil Vondruška je český historik, publicista a spisovatel, autor především historických detektivních příběhů. Dosud napsal více než padesát vědeckých studií a článků o dějinách hmotné kultury, mnoho knih vědeckých a populárně naučných, asi čtyřicet historických románů pro dospělé a několik knih pro mládež. Spolupracuje rovněž s Českým rozhlasem, v němž pravidelně představuje zajímavé události z českých dějin a života lidí ve středověku. V letech 2013 i 2014 byl nejpůjčovanějším českým autorem v českých knihovnách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…