Uprchlíci se prý vracejí. Nedostali, co čekali

15.12.2015 12:54

Roste počet žadatelů o azyl z různých zemí, kteří po zkušenostech s azylovými přijímacími řízeními a podmínkami, v nichž musí přečkat, raději odešli zpět do vlasti. Podle rakouské odnože webu The Local je stále vyšší počet kosovských Srbů, Afghánců a Iráčanů, kteří než aby dále čekali, vrací se tam odkud přišli.

Uprchlíci se prý vracejí. Nedostali, co čekali
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Rakouské ministersvo vnitra uvádí, že letos od ledna do listopadu dobrovolně opustilo Rakousko více než 1100 kosovských uprchlíků. Jejich země je považována za bezpečnou, a tudíž nemají velkou šanci na získání azylu. Naopak Iráčané a Afghánci mají výrazně lepší šanci, přesto i lidé z jejich řad se stále častěji vrací domů.

Podle neziskové organizace Caritas se od září až doposud rozhodlo vyrazit domů na 257 Iráčanů, 35 Afghánců a 53 Íránců, z nichž naprostá většina přečkávala ve Vídni. Celkem se tak vrátilo již více než 530 lidí zpět do Iráku, 120 do Afghánistánu.

„Mnozí z nich se bojí deportace a ponížení s ní spojeným,“ řekl mluvčí Caritas Martin Gantner, podle kterého se někteří vrací zpět za rodinami a jiní jsou zklamaní, že Evropa nedostála jejich očekáváním. Hledají nový „pocit bezpečí“, který jim v Rakousku chybí.

Celý text zde

„Chtěli jsme mír, svobodu a budoucnost,“ řekl jeden ze tří Iráčanů, kteří se po třech měsících strávených v Rakousku vrací do vlasti. „Jenom nás tu ponižují,“ řekl druhý. „Byla chyba sem přijít. Lidé se tu na nás dívají, jako bychom byli teroristé, a jediné, co chceme, je mír. Ke psům se v Rakousku chovají lépe než k uprchlíkům – ti aspoň mají něco dobrého k jídlu a dokonce dostávají i oblečení.“

Rostoucí trend v návratech domů potvrdila i afghánská a irácká ambasáda ve Vídni s tím, že vydávají cestovní povolení tuctům svých občanů denně. „Lety pak z většiny financuje rakouské ministerstvo vnitra a Evropská unie.“

„Mnozí Iráčané tvrdí, že tu očekávali lepší sociální péči a mnoho z nich mělo také mylné představy o tom, jak dlouho potrvá azylový proces. Neuvědomili si, že budou muset čekat rok i déle, než se k nim budou moci přidat jejich rodiny,“ řekl Günter Ecker, šéf vídeňské organizace pro lidská práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…