Uprchlíci v Česku. Policejní prezident Tuhý podrobně informuje

14.08.2015 12:20

Policejní prezident Tomáš Tuhý v rozhovoru s Martinem Veselovským pro DVtv.cz uvedl, že uprchlíků na českém území přibývá. "Zachytíme i stovku denně," řekl s tím, že ale nejsou případy, při kterých by běženci páchali trestnou činnost. "Jejich přesun vnímáme jako tranzitní," dodal. Zároveň také zmínil to, že podmínky v českých detenčních zařízeních považuje za velmi dobré.

Uprchlíci v Česku. Policejní prezident Tuhý podrobně informuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Průměrně česká policie zachytí na našem území třicet uprchlíků denně. Díky nařízení Tomáše Tuhého je preventivně monitorováno pohraničí. "Trochu máme již přehled o tom, kudy nám uprchlíci do České republiky přicházejí," uvedl. Obvyklou cestou je dle něj přepravní prostředek, například vlaky, autobusy. "Někteří uprchlíci se však snaží stopovat, nebo si najímají taxíky," dodal.

Podle Tuhého případnými převaděči jsou především cizinci. Hlavní migrační vlna však prý přechází přes Maďarsko a Rakousko. 

  • Celý rozhovor ZDE

V případě zadržení běženců v České republice se podle Tuhého nejprve zjišťuje, zda mají zažádáno o azyl, v rámci dublinských dohod se do několika dnů či týdnů vrací do nejbližší země, odkud přišel. "Co se týče těchto způsobů přebírání cizinců, tak v tuto chvíli komunikujeme vždy s tím státem, do kterého je vydáváme. Je prováděna eskorta, přímo je předáváme kolegům z příslušného státu," uvedl Tuhý. V případě, že uprchlík nesplňuje ani jednu výše uvedenou podmínku, je odvezen dle policejního prezidenta do detenčních zařízení a následuje po administrativních úkonech správní vyhoštění, například i do zemí, odkud běženec pochází. "Nevracíme je pouze do Sýrie, kde je válečný stav," podotkl.

V současné době pracuje s uprchlíky na tisíc policistů, pro příští rok je však nutné navýšení tohoto počtu, a to o více než sedm set tabulkových míst, uvedl Tuhý. "Policie ČR je obecně poddimenzována," dodal.

Tuhý si zároveň pochválil spolupráci s náčelníkem Generálního štábu Armády ČR Josefem Bečvářem, který nabídl součinnost při řešení problémů. "Vím, že je Armáda ČR připravena pomoci Policii ČR," nechal se slyšet Tuhý. "Mohu za Policii ČR říct, že pokud dojde ke stoprocentnímu nárůstu uprchlíků denně, budou problémy v kapacitách jednotlivých detenčních zařízení. V tu chvíli by do popředí mohla přiijít součinnost armády a jiných bezpečnostních sborů," řekl.

Nejčastěji podle Tuhého Českou republikou prochází Syřané, Iráčané či Pákistánci. V detenčních zařízeních podle Tuhého nejsou příliš spokojeni, a to z toho důvodu, že už se vidí ve svém cíli. "Obecně si stěžují na to, že jsou zdlouhavé procesy ověřování jejich identity," uvedl s tím, že podmínky v uprchlických táborech jsou velmi dobře nastaveny a zároveň zachází s běženci na velmi dobré úrovni.

Závěrem rozhovoru se Tuhý vyjádřil i k uzavření hranic. "To je to nejkrajnější a poslední řešení," řekl s tím, že to je samozřejmě věc, která by případně musela podléhat schvalovacímu procesu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…