Uprchlíci v Dánsku: Šli si zahrát fotbal a porvali se. Odněkud nosili značkové „hadry“. A teď už to dopadlo zle

03.10.2016 12:09

V dánském uprchlickém centru Sandholm došlo včera k vraždě. Její obětí je sedmačtyřicetiletý uprchlík. Národnost zavražděného muže zatím policie neprozradila.

Uprchlíci v Dánsku: Šli si zahrát fotbal a porvali se. Odněkud nosili značkové „hadry“. A teď už to dopadlo zle
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Uprchlické centrum Sandholm se nachází asi třicet kilometrů od Kodaně a pobývá v něm aktuálně asi čtyři sta uprchlíků ze zemí Blízkého východu a Afriky. Do centra pozornosti se Sandholm dostal letos v srpnu, kdy jeho zaměstnanci upozorňovali na rozmáhající se prostituci. „Mnohokrát se stalo, že chlapcům někdo zavolal, oni vyběhli pryč a za několik hodin se vrátili s novým značkovým oblečením. Máme obavy z toho, kde a jak vzali peníze,“ uváděl tehdy nejmenovaný zaměstnanec.

Na denním pořádku jsou také často brutální potyčky mezi uprchlíky, ale vražda se v Sandholmu nestala již celou řadu let. Policie zatím nezveřejnila všechny podrobnosti, ale zatím se ví, že byla oběť ubodána nožem k smrti a jedná se tedy o vraždu. Původně přitom policie celý případ jako vraždu nevyšetřovala. Doposud také není jasné, kdo by mohl být z tohoto trestného činu obviněn. Obecně se však předpokládá, že vraždu spáchal jiný uprchlík.

Naposledy došlo k případu vraždy v tomto uprchlickém táboře před šesti lety, kdy byl po hádce mezi několika muži usmrcen třicetiletý uprchlík z Afghánistánu. Policie tehdy zatkla šest podezřelých, kteří do Dánska přišli z Kosova. Jak tehdy dánská média uváděla, krvavý incident byl vyvrcholením mnoho měsíců trvajících konfliktů mezi různými národnostními skupinami uprchlíků. Podle zaměstnanců centra bylo jen otázkou času, kdy k něčemu podobnému dojde.

Problémy s uprchlíky však hlásí i další dánské uprchlické tábory. Například v červenci vypukla v azylovém středisku Børnecenter Tullebølle hromadná rvačka mezi mladistvými uprchlíky, kteří si původně spolu zašli jen zahrát fotbal. Do násilného incidentu se podle policie zapojilo až sto uprchlíků. Bitky mezi jednotlivými příslušníky obou znepřátelených táborů se následně přesunuly i mimo hřiště a někteří aktéři vedle svých pěstí používali také řetězy a další zbraně.

Jen několik dní po zmíněné hromadné rvačce se azylové středisko Børnecenter Tullebølle opět dostalo na přední stránky dánských deníků. Tentokrát v souvislosti se znásilněním, kterého se mělo dopustit několik mladých uprchlíků. Ti navštívili hudební festival Langelands a podle všeho neudrželi své sexuální pudy na uzdě. Ve výsledku si hned devět dívek stěžovalo na sexuální obtěžování a jedna z nich dokonce obvinila dva mladé uprchlíky z dokonaného znásilnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…