Uprchlíci v italském městě. Apokalyptický výjev, popisují situaci novináři

19.06.2015 13:51

Situaci stovek uprchlíků, kteří v italském příhraničním městě Ventimiglia čekají na možnost dostat se do Francie, mapuje dnešní Mladá fronta Dnes v obsáhlé reportáži. Reportéři zjistili, že běženci přespávají na místním nádraží, které kvůli tomu působí apokalypticky. „Běženci leží zachumláni všude okolo, na okrasných ostrůvcích s palmami i na nakládací rampě,“ popisuje list. Upozorňuje i na to, že běženci také přespávají na špičatých balvanech na mořském pobřeží. Italská policie ve snaze donutit uprchlíky k tomu, aby se stáhli zpět do italského vnitrozemí je totiž nenechá nocovat na trávnících.

Uprchlíci v italském městě. Apokalyptický výjev, popisují situaci novináři
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Osudy uprchlíků deník ilustruje na příkladu Shefarda, který pochází ze súdánského Darfúru, tedy z oblasti sužované občanskou válkou. „Sedm dní jsem cestoval do Libye, pak dva dny z Libye do Itálie a teď jsem sedm dní tady. Zkoušel jsem dvakrát přejít do Francie a dvakrát mě poslali zpátky,“ svěřil se redaktorům. Na otázku, jaké je profese, ale odpovědět neumí.

List poukazuje na to, že Ventimiglia leží jen pár kilometrů od jednoho z nejbohatších míst světa, miniaturního knížectví Monako. „Kolem uprchlíků u moře občas projede porsche nebo BMW s monackou značkou,“ podotýká list s tím, že jeden takový luxusní vůz přibrzdil, řidič stáhl okénko, trochu se vyklonil ven a rozhlédl. Aby vzápětí hned odjel. „Možná se chtěl zblízka podívat, jak vypadá chudoba,“ podotýká deník.

Na šest stovek uprchlíků přebývá v táboře, který na první pohled připomíná ležení českých bezdomovců pod pražským Barrandovským mostem.

Místní policie zatím nechává běžence v klidu. Před pár dny ale několik neukázněných migrantů odvezla do ohrazeného tábora pro běžence v nedalekém městě Savona.

Taktika místních pořádkových jednotek spočívá v tom, že pobyt běžencům jen znepříjemňují. Cílem je, aby sami odešli zpátky do italského vnitrozemí. „Proto podle místních musí spát na balvanech omývaných mořem, a ne na trávníku,“ píše list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…