Uprchlická krize: Posíláme armádu, oznámilo Rakousko. Němci se zlobí

22.02.2016 9:56

Rakouská vláda včera oznámila, že od dnešního dne bude posílena ochrana hranic o 450 vojáků a členů vojenské policie. Vídeň tak přišla s dalším opatřením, kterým chce omezit migrační tok směřující do země. Německo svého někdejšího spojence ostře kritizuje.

Uprchlická krize: Posíláme armádu, oznámilo Rakousko. Němci se zlobí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Osiřelé ubytování pro uprchlíky je za mřížemi

Počet vojáků chránících hranice tak naroste na číslo 1450. Jejich úkolem bude podle ministerstva obrany kontrolovat osoby a vozidla, která překročí státní hranici. Minulý týden vláda avizovala, že bude nově akceptovat jen 80 žádostí o azyl denně a sníží také na 3200 počet migrantů, kteří chtějí projít do dalších zemí. Pomáhat vojákům bude také vojenská policie se sídlem v Salcburku. Jejím úkolem bude vypořádat se s případnými násilnostmi ze strany migrantů.

„Tyto síly budou schopny zasahovat po celé zemi ve velmi krátkém čase. K dispozici mají armádní vrtulníky, dva obrněné transportéry a tři vojenské dopravní prostředky,“ cituje The Local.at a dodává, že již v září vláda schválila vyslání 2200 vojáků za účelem zajištění pořádku a bezpečnosti země s ohledem na pohyb migrantů. V loňském roce v zemi požádalo o azyl 90 000 migrantů, což dělá v poměru na jednoho obyvatele téměř nejvíce z celé Evropy. Ještě více než desetkrát tolik migrantů však přes Rakousko pouze prošlo a pokračovalo do Německa a Švédska.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Vzhledem k sílící nelibosti rakouských voličů a nárůstu podpory krajně pravicové opozice kancléř Werner Fayman v nedávné době oznámil, že země sníží v letošním roce počet žadatelů na 37 500. Rakouská vláda se rázem ocitla pod palbou představitelů Evropské unie, kteří vládní opatření v oblasti přistěhovalecké politiky považují za „neslučitelné s EU a mezinárodním právem“. Kancléř byl dle svých slov kritikou „nepříjemně překvapen“ a v rozhovoru pro deník Kleine Zeitung kroky vlády obhajoval.

„Kdybychom nová opatření nezavedli, dostali bychom se na počet přistěhovalců, o které jsme schopni se postarat za letoší rok, již někdy v létě. Bylo by skutečně politicky nezodpovědné, kdybychom s tím něco včas neudělali,“ prohlásil kancléř a dodal, že plán B byl nutný už jenom proto, že opatření přijatá Evropskou unií zatím nemají takový efekt, jaký by měla mít. Hlasitě se proti vládním opatřením v oblasti přistěhovalecké politiky ozval naposledy německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

V rozhovoru pro televizi ARD de Maiziére konstatoval, že rakouská vláda tím do světa vysílá špatný signál. Stěžoval si také na to, že ostatní země své problémy přenášejí na Německo. „Není možné, aby ostatní země nekontrolovaly migranty a nechaly je přicházet do Německa. Už jenom z bezpečnostních důvodů je to nepřijatelné. Nastavit počet migrantů, kteří mohou denně projít do Německa, na 3200 je příliš vysoké číslo. Budeme si o tom ještě muset společně pohovořit příští čtvrtek na schůzce ministrů vnitra členských států EU,“ uvedl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…