Uprchlická krize může přinést rozsáhlé změny. Doktorka Salminen píše o odklonu od kapitalismu

10.09.2015 21:49

Historička Veronika Sušová-Salminen se pustila do rozboru současné migrační krize, jejich příčin, důsledků a toho, jak se k ní společnost staví jak z pohledu státu, tak i z hlediska jednotlivců. Podle ní žijeme již několik let v „systémové paralýze“ a „schizofrenii“, která nám brání se těmto problémům postavit. Informuje server Altpress.cz.

Uprchlická krize může přinést rozsáhlé změny. Doktorka Salminen píše o odklonu od kapitalismu
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Současná situace má podle Sušové-Salminen jen dvě možná řešení. Buď společenský restart, ke kterému však neví, jak dojít, nebo „cesta alternativních nesystémových řešení na ose návratu ekonomiky pod společenskou kontrolu“, tedy odklon od kapitalismu a redistribuce bohatství ve společnosti.

Za krizí podle ní stojí zásahy Západu na Blízkém východě. Ty totiž do Evropy přivedly „nečekanou a nekoordinovanou vlnu uprchlíků“, kteří mají ten „evropský sen“, že je tu čeká ráj, pohoda a lepší svět, než je ten jejich. Přičemž onomu „evropskému snu“ už dlouho nevěří ani sami Evropané.

Vlna uprchlíků stále proudí a jejich počty narůstají a Evropa zvládá reagovat jen strachem a obavami. Dokonce se ani nedokáže domluvit na společném postupu a dopracovat nějakého kloudného řešení, a tak lidem nezbývá, než se proti uprchlíkům vymezit. A v zemích bývalého Sovětského svazu, které byly dlouhou dobu izolované, je to vymezení o to hlasitější.

Dochází také ke krizi hodnot, kdy se velké množství lidí nemá čeho zachytit, jelikož pro ně jde o zcela novou situaci, a tak následují názorové lídry a „přeorientovávají svoje hodnotové žebříčky odpovídajícím směrem bez ohledu na možné důsledky“.

Sušová-Salminen se zde dotýká i tématu globalizace, kdy vyzdvihuje jeden její zásadní nedostatek. Lidé sice vědí více o světě, mají větší přístup ke všemu, ale problém spočívá v tom, že pořád žijí na jednom místě, a nedokážou se tak vžít do problémů lidí, kteří žijí o kus dál. „Problémy řadového Čecha, Maďara nebo Fina jsou nesrovnatelně menší než ty, se kterými se potýkají utečenci ze Sýrie nebo Afriky,“ píše Sušová-Salminen. A když už člověk nějaké informace má, většinou jde pouze o útržky z médií, a nemohou tak postihnout celou zkušenost člověka z jiného světadílu.

Celý text zde

Jeden z problémů také pramení z kapitalismu a liberalismu jako takového a ve snaze mít trh bez jakýchkoliv omezení a zásahů státu. Na jeho kritice ale dnes staví tzv. nová pravice, která se vrací k tématům národa a národního státu či uzavření hranic. To, že se k němu po celou dobu jeho fungování, kriticky vyjadřovali mnozí odborníci, nikoho vlastně nezajímalo.

Zároveň se problému imigrace chopili lidé, kteří již dříve u moci byli a pokoušejí se na něm restartovat svoji politickou kariéru. „Mluvit o fašizaci české politiky a společnosti v masovém rozsahu se nedá, i když řada prvků a neřešených problémů k takovému trendu přispívá a umožňuje ho,“ tvrdí Sušová-Salminen, která odsuzuje jak „kriticko-morální pózu“ vzdělanců a médií, tak i „kalkulační politický populismus jejich protějšků“ a obě považuje za pokrytectví.

„Podle mého názoru není upřímné kritizovat českou veřejnost za to, že si s imigračním tématem neumí poradit,“ říká Sušová-Salminen a dodává, že ani jiné státy, kde je mnohem více menšin a imigrantů z jiných zemí, to nedokážou. Problém podle ní netkví v tom, že mezi Západem a Východem existuje propast v přístupu k uprchlíkům, ale spíše jde o „vyjádření dlouhodobých sociálních a ekonomických nerovností na kontinentu, které EU nedokázala odstranit, ale naopak je i nadále nerušeně reprodukovala.“

Neměli bychom se ale ani utápět ve vlastní výjimečnosti a nadřazenosti. To, že to vypadá, jako by naše společnost byla rozdělena na dva různé tábory, které se dají jasně popsat, je totiž jen zdání a zároveň nejsme výjimkou v evropském trendu, protože tyto dva tábory, jeden kladoucí důraz na lidskost a solidaritu, druhý na bezpečnost a zachování kultury, jsou zastoupeny ve všech zemích. A právě to, že je nedokážeme sjednotit, je ten hlavní problém, kvůli kterému se nám nedaří najít řešení krize.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…