Uprchlické děti prý pálily medvídka, aby se zahřály

21.10.2015 14:18

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch informuje o situaci na slovinsko-chorvatské hranici. Uprchlíci jsou zde totiž uvězněni a nemohou ani do jedné země, jelikož obě dvě uzavřely hranice a nechtějí je na svém území. A tak jen v dešti a zimě stojí a čekají, co se bude dít, zatímco si země přehazují horkou bramboru odpovědnosti.

Uprchlické děti prý pálily medvídka, aby se zahřály
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Pětadvacetiletý Syřan Hadi čeká na území nikoho mezi Slovinskem a Chorvatskem již dvacet hodin v zimě a dešti, společně se stovkami dalších žadatelů o azyl, kteří sem byli dovezeni z chorvatského uprchlického tábora v Tavorniku.

Místní policie není schopná říct, jak dlouho ještě budou muset uprchlíci čekat. „Jak je situace strašná mi došlo ve chvíli, kdy jsem viděla děti, jak pálí plyšového medvídka, aby jim bylo alespoň trochu teplo,“ píše Lydia Gallová, výzkumnice HRW. „Není zde žádné přístřeší; uprchlíci a dobrovolníci mi řekli, že jídlo a voda dorazila až pozdě odpoledne, když byly na místo vpuštěny humanitární organizace.

Jeden z uprchlíků, Syřan Mohamed, ztratil svou ženu a dvě děti, když nastupovali do autobusů, jež je měly převést do Slovinska. Netuší, kdy se opět sejdou. Další Syřan, Ali, vyjádřil svůj šok nad tím, že nechápe, jak se tohle může v Evropě dít.

Celý text zde

„Zřejmě může. Za poslední měsíc jsem viděla, jak postupně zavírající se hranice v balkánských zemích nechávají tisíce lidí, včetně žen a dětí, bez prostředků a vystavené nepřízni počasí,“ píše Gallová.

V současnosti jsou zavřené maďarské hranice s Chorvatskem i Srbskem. Uprchlíci se tak pokusili jít přes Slovinsko, to však oznámilo, že přijme jen tolik lidí, kolik jich přijme Rakousko, které si mezitím postěžovalo, že již nemá další kapacity. A předevčírem Chorvatsko zavřelo hranice se Srbskem a výsledkem toho všeho je ohromné množství lidí stojících „ve špíně a dešti“ na územích nikoho.

Problém podle ní tkví v evropské neschopnosti dohodnout se na společném postupu. „Místo toho, aby se soustředily na ožebračování svých sousedů uzavíráním hranic, měly by členské země EU spolupracovat na sdílení odpovědnosti, aby lidé jako Hadi mohli najít ochranu a dostálo se jejich základním humanitárním potřebám,“ vysvětluje Gallová, podle které, když k tomu nedojde, čeká nás „smrtící zima na evropských hranicích“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…