Uprchlické kvóty: Milan Chovanec důrazně vystoupil

25.08.2015 12:01

Proti kritice České republiky za odmítání povinných kvót na přerozdělování běženců z úst rakouského kancléře Wernera Faymanna se na svém twitterovém účtu důrazně ohradil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Uprchlické kvóty: Milan Chovanec důrazně vystoupil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec

„Země jako Česká republika, ale i další, Polsko, baltské země, nechtějí závazné kvóty. A to je třeba kritizovat. Protože bez těchto závazných kvót se nepohneme dál,“ řekl dnes Faymann v pořadu Morgenjournal  na rozhlasové stanici Ö1.  Problém řešení uprchlické krize proto podle něj nespočívá v Evropské komisi, nýbrž ve státech střední a východní Evropy.

Podle rakouského kancléře země na vnější hranici EU nebudou mít důvod bez existence kvót zajistit neprůchodnost těchto hranic. „Jak byste je chtěli přimět k ochraně této vnější hranice, když si budou myslet, že jim zůstanou statisíce (uprchlíků) a ostatní zatím budou v klidu? Tyto věci je třeba řešit současně, jedna ovlivňuje druhou,“ myslí si Faymann.

Házení horkých brambor přes sousedský plot

Podle českého ministra vnitra Milana Chovance táhne do Německa a Rakouska uprchlíky jejich štědrý sociální systém, nikoliv neschopnost okolních zemí. „Pojďme se bavit o razantní společné obraně unijních hranic. Ne si házet horké brambory přes sousedský plot,“ vzkázal Chovanec přes Twitter rakouskému kancléři. „A ještě jeden vzkaz: povinné kvóty jsme odmítali, odmítáme a budeme odmítat. Nic neřeší!“ dodal.

Na Faymannova slova již také zareagoval premiér Bohuslav Sobotka. „Kvóty pro migranty stabilizovat situaci podle názoru České republiky nepomohou. Jediným řešením je ukončení války v Sýrii a Libyi a na to se musí soustředit tlak EU a také celého mezinárodního společenství,“ napsal Sobotka ČTK v SMS. Je také podle něho nutné zajistit ochranu vnější hranice Unie a fungující návratovou politiku pro lidi, kteří v EU nezískají azyl. „Česká republika se chová odpovědně, připojila se k solidárnímu projektu EU a je v jeho rámci připravena přijmout postupně 1500 uprchlíků,“ připomněl premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…