Uprchlík brzy už i ve vašem domě? Stačí, aby sousedé klikli na internetu. Může se to šířit jako lavina

12.06.2017 9:41

Společnost Airbnb, která provozuje systém na zprostředkování pronájmu bydlení, oznámila, že hodlá v příštích pěti letech najít bydlení až 100 000 uprchlíkům. Do projektu se ihned zapojilo několik neziskových organizací i poskytovatelů ubytování.

Uprchlík brzy už i ve vašem domě? Stačí, aby sousedé klikli na internetu. Může se to šířit jako lavina
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mezi uprchlíky jsou desítky žen

Princip fungování služby Airbnb je jednoduchý. Společnost sdružuje několik desítek tisíc dobrovolníků po celém světě, kteří nabízejí pronájem ubytování. Primátorka Krnáčová v dubnu projevila obavy z fungování systému pronajímání bydlení společnosti Airbnb z obav před terorismem. Lidé, kteří toto ubytování využijí, totiž na rozdíl od hotelů nepodléhají nahlašovací povinnosti. Podle primátorky by se tak do Prahy mohli dostat potenciální teroristé.

Ačkoli byla primátorka za svá slova kritizována a později svůj pohled na věc poněkud korigovala, aktuální prohlášení spoluzakladatele společnosti Joea Gebbia jí však dává za pravdu. Gebbia před několika dny prohlásil, že úmysl společnosti pomáhat uprchlíkům podporuje i mnoho majitelů nemovitostí zapojených do projektu. Údajně více než šestnáct tisíc z nich podepsalo „závazek“, že u sebe uprchlíky ubytuje. A to navíc zcela zdarma.

Anketa

Je dobře, že platí zákaz kouření tak, jak byl schválen?

hlasovalo: 6292 lidí

„Ve snaze pomáhat lidem z celého světa budeme spolupracovat s komunitou našich členů, abychom pro potřebné lidi našli nejenom ubytování, ale také místo, kde budou respektováni a stanou se součástí místní komunity,“ napsala společnost Airbnb na svém twitteru s aktivistickým hashtagem „#WeAccept“ (My přijímáme uprchlíky, pozn. redakce). K ohlášenému cíli se okamžitě přihlásilo i několik vlivných neziskových organizací.

Mezi jinými se do projektu „Open Homes“ připojily organizace International Rescue Committee, Singa Quebec, Inland Refugee Society of British Columbia a SolidarityNow. Projekt Airbnb je přímou reakcí na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasně zakázat vstup do Spojených států lidem ze sedmi muslimských zemí, jejichž občané mohou představovat riziko pro bezpečnost Američanů.

Ovšem snaha pomáhat lidem bez domova v menším měřítku funguje již pět let a započala v důsledku ničivého hurikánu Sandy. Celkem se zatím podařilo společnosti Airbnb přes pronájem bydlení umístit 1900 uprchlíků. Od začátku letošního roku to bylo téměř 300 lidí. Možnosti Airbnb jsou téměř nevyčerpatelné, protože v jejím systému funguje 3,5 milionu potenciálních hostitelů. Jak již bylo zmíněno, úmysl podpořit přímo uprchlíky zatím oznámilo asi 16 000 z nich.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…