Uprchlík neznamená rozvrat pro naši civilizaci, míní Kalousek

09.09.2015 19:15

Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zavítal do středečního Interview ČT24. Mluvil o uprchlících i rozpočtu Andreje Babiše (ANO). Z jeho úst zaznělo, že kvóty pro uprchlíky jsou špatně, ale na druhé straně bychom se neměli bát přijmout čtyři tisíce až pět tisíc uprchlíků. Pánové Zeman, Klaus či Babiš prý nesmyslně přiživují strach lidí.

Uprchlík neznamená rozvrat pro naši civilizaci, míní Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„My podporujeme českou vládu v tom, že kvóty nejsou řešení. Na druhou stranu nám vadí strašení lidí, že uprchlík na našem území znamená rozvrat naší civilizace. To není pravda a mrzí nás, že to dělá prezident republiky, že to dělá bývalý prezident republiky, že to dělá pan Konvička a další. Měli bychom si uvědomit, že každý uprchlík není teroristou. Pokud si to někdo myslí, mohl by si totéž myslet o svých spoluobčanech.

Kalousek sice tomuto strachu rozumí, ale má na něj odpověď. „Přísné dodržování pravidel opravdu pro všechny. Jsme tak bohatí, že bychom si mohli dovolit přijmout čtyři tisíce až pět tisíc lidí, pakliže budou důsledně dodržovat naše zákony. „My v tom velmi podporujeme českou policii, protože dodržuje zákon, ačkoli je díky tomu terčem kritiky některých zahraničních aktivistů.“

Faktem je, že kvóty nic neřeší, jejich smyslem by proto mohlo být především poskytnutí administrativní pomoci s registrací uprchlíků, kteří velmi pravděpodobně půjdou dál do Německa či Švédska. Pokud by někdo požádal o azyl přímo u nás, měli bychom najít i finanční prostředky na to, abychom mu pomohli se začleněním do společnosti.

Babiš se zachoval jako šašek, míní Kalousek

„Nejhorší rádce v politice je strach, a to, co já vyčítám právě Zemanům, Klausům či Babišům, je, že hrají na ten strach,“ posteskl si host. Nepatřičné mu přijdou i výzvy Andreje Babiše k boji NATO proti uprchlíkům. Podle Kalouska však jde o výzvu šaška. „Jestliže místopředseda vlády řekne totální pitomost, proč bych to měl komentovat jako vážnou věc. NATO by se do toho mohlo zapojit asi tak stejně jako NASA, od toho prostě NATO nemáme,“ konstatoval jasně Kalousek.

Ministra financí nešetřil ani za návrh rozpočtu, pakliže navrhuje rozpočet 70 miliard korun. Kdyby vláda chtěla opravdu zodpovědně snižovat dluh, musela by schodek nastavit na úroveň 30 miliard nebo 40 miliard vzhledem k současnému ekonomickému růstu. „A kdy chce vláda dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, když při takovém růstu ekonomiky připravila rozpočet s takto obludným schodkem,“ nešetřil Andreje Babiše Kalousek. Ze zpětného pohledu uznává, že vláda Petra Nečase byla možná rozpočtově až příliš přísná, ale tato vláda absolutně otočila.

Vláda navíc schodek využila k navýšení platů úředníků a sociálních dávek, které ale jen těžko změníte, pokud se ekonomice v budoucnu nepovede tak dobře. To je podle Kalouska jednoznačně špatně. Jasně také konstatoval, že ani elektronická evidence tržeb státu neprospěje, bude to znamenat jen další šikanu podnikatelů. K dovršení všeho zlého se Babiš navíc chystá přijmout další úředníky. „Andrej Babiš se teď chystá přijmout dalších sedm set úředníků na elektronickou evidenci tržeb, a to budete muset vy platit ze svého,“ uzavřel Kalousek.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …