Uprchlíky Česko přijímat musí, napsal čtenářům europoslanec Zdechovský

24.09.2017 7:52

Z PROFILŮ Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Mimo jiné prozradil, proč Česko musí přijímat uprchlíky.

Uprchlíky Česko přijímat musí, napsal čtenářům europoslanec Zdechovský
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se znovu vrátil k trestnímu oznámení, které podal na Tomia Okamuru (SPD). Tomu vyčítá, že šíří lži o českých europoslancích, a nechce si to nechat líbit. Okamura tvrdí, že europoslanci zradili Českou republiku, což Zdechovský striktně odmítá.

Jeden ze čtenářů Zdechovskému připomněl výzvu Evropského parlamentu, ve které je řečeno, že politické těleso „vyzývá členské státy EU, aby projevily větší odhodlání při sdílení odpovědnosti a umožnily uprchlíkům, kteří utíkají z válečných oblastí v Sýrii, nalézt ochranu za hranicemi bezprostředně sousedícího regionu, a to i prostřednictvím programů přesídlování a přijímání uprchlíků“. Pod touto výzvou je podepsán i Zdechovský a čtenáře zajímalo, co na to poví.

Europoslanec mu skutečně odpověděl. „Myslím, že vše už jsem v minulosti vysvětloval dostatečně. Rezoluce znamená pouze výzvu, není to žádné nařízení. Žádný stát není k ničemu nucený,“ zdůraznil.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Odpověď však zřejmě čtenáře serveru ParlamentníListy.cz neuspokojila, protože další voliči položili podobný dotaz. Tentokrát formulovaný otázkou, čí zájmy vlastně europoslanec zastupuje. Jsou to snad zájmy Spolkové republiky Německo, ptal se dál čtenář. „Proč jste hlasoval pro přijímání islámských uprchlíků a pro sankce proti ČR za jejich nepřijetí ? Čí zájmy hájíte v europarlamentu, když to nejsou zájmy ČR? Jste snad občan SRN a hájíte zájmy cizí mocnosti ? Tak proč jste v europarlamentu za ČR?“ tázal se občan.

Zdechovský v odpovědi zdůraznil, že rozhodně nehlasoval pro žádné sankce, které by snad měly být uvaleny na Českou republiku.  

„Vážený pane pane Altaji, pro žádné sankce jsem nehlasoval. Je to lež šířená Tomiem Okamurou. Uprchlíky Česko přijímat musí, protože je to  povinnost vyplývající z mezinárodních smluv, k jejichž plnění se naše země zavázala,“ podotkl europoslanec.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

V další z odpovědí Zdechovský také odmítá, že by se rezoluce, pod kterou je Zdechovský podepsaný, dala snad srovnat s tzv. zvacím dopisem z roku 1968, v němž někteří komunističtí funkcionáři žádali spřátelené armády včetně armády sovětské o zásah proti kontrarevoluci a záchranu socialismu v zemi.

„První z  rezolucí se týkala mj. i sankcí za nepřijímání relokovaných migrantů – byl jsem proti. Mnou podpořená druhá rezoluce se týkala špatné situace v Sýrii a o žádném nuceném přijímání zde nebylo ani slovo. Srovnávání se zvacím dopisem je naprosto nesmyslné,“ odepsal politik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…