Uprchlíky bych potápěla, uvedla politička Alternativy pro Německo. Co následovalo?

09.08.2017 10:34

Alternativa pro Německo (AfD) čelí dalšímu skandálu. Jedna z jejích přední političek měla napsat, že by v oblasti Středozemního moře potápěla lodě i s uprchlíky. Celou záležitost již prověřují příslušné úřady.

Uprchlíky bych potápěla, uvedla politička Alternativy pro Německo. Co následovalo?
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Alternativa pro Německo šla v posledních měsících od úspěchu k úspěchu. Ve spolkových zemích, kde se konaly volby, se vždy dostala to tamních parlamentů a stejné ambice má euroskeptická strana i při zářijových celonárodních volbách do Bundestagu. Uprchlická krize AfD značně pomohla zvýšit popularitu a mnoho měsíců strana v čele s Frauke Petry aspirovala na dvojciferný volební výsledek.

V poslední době to sice až na takový úspěch nevypadá, ale aktuálních asi osm procent podle průzkumu společnosti Forsa AfD stále řadí společně se Zelenými a Levicí na třetí místo za CDU (40 %) a SPD (23 %). Strana se musí potýkat s nálepkou „extremistické a populistické“, za kterou ji označují mainstreamová média a politici zejména z řad levicových politických stran, jako je SPD, Levice a Zelení.

Anketa

Dostanou se Piráti na podzim do Poslanecké sněmovny?

25%
hlasovalo: 2904 lidí

Celý text v němčině je ZDE.

Více či méně úspěšné snahy setřást ze sebe výše zmíněné nelichotivé nálepky mohou dostat po aktuálním prohlášení funkcionářky AfD Jeanette Ihmeové ze spolkové země Sársko povážlivé trhliny. Podle deníku Bild se dopustila velmi nevhodného komentáře na adresu uprchlíků. „Nejlepší by bylo potápět lodě na Středozemním moři i s jejich ‚obsahem‘. Ano, myslím to vážně. Nijak netoužím po zločineckých gangech převaděčů ani po jejich klientech,“ napsala Ihmeová na sociálních sítích.

Její upřímný, ale poněkud politicky nekorektní komentář neušel zájmu veřejnosti, médií a následně také prokuratury v Saarbrückenu. „Obdrželi jsem jistý e-mail a v současné době zkoumáme, jakým způsobem lze z pohledu trestního práva komentář paní Ihmeové klasifikovat. Pokud by šlo o pobuřování, proběhlo by vyšetřování v rámci úřadů naší spolkové země. V případě, že by šlo o projev nenávisti, řešila by to státní prokuratura,“ uvedl mluvčí prokuratury v Saarbrückenu.

Redakce deníku Bild se dotazovala na názor několika stranických kolegů Ihmeové, ale téměř nikdo z nich se k celé záležitosti nechtěl vyjadřovat. Nakonec svůj komentář poskytli dva z nich. Mluvčí AfD v Sársku Rudolf Müller pouze konstatoval, že se výkonný výbor bude tímto komentářem zabývat. Lídr kandidátky AfD Alexander Gauland se vyjádřil kriticky. „S potápěním lodí nesouhlasím. Uprchlíci by měli být zachráněni. Na druhou stranu bychom je měli vracet do Libye a nikoli dovážet stovky kilometrů k evropským břehům.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…