Úřad, který fackuje Zemana za cesty do krajů, si posvítil i na miliardáře Dědka

04.08.2017 9:56

Úřad pro dohled nad financováním politických stran kritizuje Miloše Zemana za jeho cesty do krajů. Má totiž za to, že v předvolebním období lze tyto cesty chápat jako součást volební kampaně. Jan Outlý ze zmíněného úřadu proto vyzval prezidenta Zemana, aby své cesty do krajů napříště zvážil. Teď Outlý poslal jasný vzkaz také miliardáři Daliboru Dědkovi. Informuje o tom páteční deník Právo.

Úřad, který fackuje Zemana za cesty do krajů, si posvítil i na miliardáře Dědka
Foto: Archiv DD
Popisek: Miliardář a majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek

Před časem rozvířil vody české politiky spor prezidenta Miloše Zemana a Úřadu pro dohled nad financováním politických stran. Jan Outlý z tohoto úřadu vyzval prezidenta Zemana, aby si napříště raději rozmyslel cestování po krajích, protože v předvolebním čase lze tyto cesty chápat jako součást kampaně. Kdyby Zeman vyhrál nadcházející prezidentské volby, mohli by ostatní protikandidáti volbu zpochybnit právě s poukazem na tyto cesty.

Zeman však odmítá, že by šlo o předvolební kampaň, protože po krajích jezdí po celou dobu svého mandátu. Na konto Outlého dokonce prezident poznamenal, že z něj může mluvit uražená ješitnost, protože mohl pomýšlet na to, že nový úřad povede, jenže ho nevede.

Zeman však není jediný, koho se Outlý rozhodl varovat. Poslal vzkaz také budovateli Jablotronu a miliardáři Daliboru Dědkovi, který se rozhodl podpořit hnutí Starostové a nezávislí. Na tom by nebylo nic špatného, jenže to má háček. Dědek v Hospodářských novinách oznámil, že chce hnutí podpořit deseti miliony korun, a to podle zákona nesmí. „Pan Dědek a jím ovládané právnické osoby mohou dohromady darovat jen 3 miliony korun,“ odvolal se na zákon Outlý.

Úředník poukazuje i na to, že pokud bude Dědek kandidovat ve sněmovních volbách, měl by do předvolební kampaně limitované 90 miliony korun započítat i finanční prostředky vynaložené na hledání nezávislých osobností, ke kterému Dědek přikročil. Podle informací deníku Právo oslovil údajně i předsedu Pirátů Ivana Bartoše, ale ten spolupráci odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …