Úřad práce oznámí vývoj nezaměstnanosti, podle analytiků klesla

12.07.2016 6:52

Úřad práce ČR dnes zveřejní údaje o červnovém vývoji nezaměstnanosti v Česku. Podle analytiků oslovených ČTK opět klesla, a to z květnových 5,4 procenta na 5,3 procenta. K poklesu pomohly hlavně sezonní práce v cestovním ruchu, zemědělství a stavebnictví.

Úřad práce oznámí vývoj nezaměstnanosti, podle analytiků klesla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Bez sezonních prací by podle analytika ING Bank Jakuba Seidlera nezaměstnanost v červnu stagnovala a v červenci již zřejmě vzroste kvůli nástupu absolventů na trh práce. Současné ekonomické nejistoty související s brexitem, tedy rozhodnutím britských voličů o odchodu jejich země z EU, se do vývoje nezaměstnanosti promítnou podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nejdříve na podzim.

Nezaměstnanost v Česku klesá vytrvale od února. V lednu ještě dosahovala 6,4 procenta, do května se tak snížila o jeden procentní bod. V samotném květnu klesla na 5,4 procenta z dubnových 5,7 procenta. Bez práce bylo 394.789 lidí, nejméně od ledna 2009. Zároveň přibylo volných míst.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…