Úřad pro boj s propagandou už tu jednou byl. Pravičák posměšně připomněl ministru Chovancovi, jak dopadl

28.05.2016 15:12

Ministr Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že vytvoří úzký specializovaný tým na boj proti propagandě. Inspiraci pro vytvoření takového týmu hledal v zahraničí. A místopředseda Svobodných se členovi Sobotkovy vlády vysmál. Vzpomněl si totiž, jak u nás obdobný úřad vznikal už za komunistů, krátce poté, co se v srpnu 1968 vrátili z Moskvy. A stejně jim to nepomohlo. Podle Matějky to nezachrání ani současné vládce.

Úřad pro boj s propagandou už tu jednou byl. Pravičák posměšně připomněl ministru Chovancovi, jak dopadl
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

„V souvislosti s novou aktivitou ministra Chovance jsem si vzpomněl na komunistický Úřad pro tisk a informace, který vznikl v srpnu 1968, tři dny po návratu našich soudruhů z Moskvy. Také oni si tam byli pro inspiraci, stejně jako soudruzi současní, byť oblečení do různých politických trik, kteří si pro noty jezdí do Bruselu. Také oni tehdy nesli nelibě přílišnou svobodu informací a měli potřebu kontrolovat, usměrňovat a cenzurovat tisk, rozhlas, televizi a ČTK. Internet nebyl ve výčtu jen proto, že neexistoval. Zařadili by ho také. Mezi první pokyny tehdejších soudruhů patřil zákaz používání konkrétních slov,“ vzpomíná Matějka na svém blogu na serveru iDnes.cz.

Úkolem nového útvaru bude bojovat s propagandou, a to především s propagandou ruskou. Podle autora je to ale jen další pokus, jak zatnout tipec svobodě. Ta se zatím projevuje především na internetu, ale politici už hledají cesty, jak ho přiškrtit. Stačí se podívat na návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), který hodlá zakazovat internetové stránky ve jménu boje s hazardem.

Celý text najdete zde.

Proč se politici, kteří si jezdí pro rady do Bruselu jako jiní dříve do Moskvy, neptají, proč lidé více věří tomu, co si přečtou na internetu, a ne svým politikům. Co děláme špatně, měli by se naši politici zeptat. Místo toho se ptají, jak omezit tok informací, které se nám nehodí do krámu.

Kdysi to nepomohlo komunistům a nepomůže to ani dnešním politikům. Komunisté by mohli současné politiky poučit, že lidé nejsou blbí a nebudou jen tupě naslouchat socialistickým řečem z Bruselu, stejně jako dříve nenaslouchali socialistické propagandě z Moskvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …