Úřad pro cenu elektřiny podává ústavní stížnost. Jiná možnost není, vysvětlil právník Koudelka, který vše sepsal

03.08.2015 16:45

Podání ústavní stížnosti proti květnovému zásahu protikorupční policie v Energetickém regulačním úřadu (ERÚ) je pro tento úřad jedinou možností, jak se může proti chování policie bránit. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl právník Zdeněk Koudelka, který stížnost vypracoval.

Úřad pro cenu elektřiny podává ústavní stížnost. Jiná možnost není, vysvětlil právník Koudelka, který vše sepsal
Foto: repro YouTube.com
Popisek: doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

„Jiné prostředky nápravy zde zákon neumožňuje,“ řekl. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková doplnila, že úřad v záležitosti podnikl i další kroky, jako například podnět ke kárnému řízení ministru spravedlnosti. Ústavní stížnost ale považuje za nejdůležitější.

Ústavní soud stížnost obdržel 22. července. Stížnost směřuje proti třem soudním příkazům k prohlídkám prostor, které úřad užívá v Jihlavě, Ostravě a Praze, a proti postupu policie při prohlídkách. Příkazy k prohlídkám vydal Okresní soud v Jihlavě. Kriminalisté si v květnu z kanceláří úřadu odnesli data z počítačů, listiny a další dokumenty. Kriminalisté údajně hledali například jmenovací dekret místopředsedkyně úřadu a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Úřad podle Koudelky vedlo k podání stížnosti několik důvodů. Mezi ně patří například nedůvodnost prohlídky prostor nebo nepříslušnost soudu a státního zastupitelství. Úřadu se nelíbí například také to, že ve věci rozhodoval na návrh Okresního státního zastupitelství v Jihlavě Okresní soud v Jihlavě. Vesecká přitom podle ERÚ byla jmenována v pobočce úřadu v Praze, o prohlídce měl tak rozhodovat Obvodní soud Praha 7.

Podle Koudelky si tak státní zastupitelství v poslední době přehazuje kauzy tam, kam se mu to hodí. „Jsem přesvědčen, že Praha-Holešovice neleží v okrese Jihlava,“ uvedl Koudelka. Energetický regulační úřad má v Jihlavě hlavní sídlo, v Praze a Ostravě má pobočky.

Šikana ERÚ

Vitásková již v minulosti počínání dozorujícího jihlavského státního zástupce Kamila Špeldy označila za šikanu ERÚ. Podobně reagovala Vesecká, podle které byl zásah fraškou. Vesecká je místopředsedkyní ERÚ od loňského listopadu a na starost má legislativně správní oblast.

Krátce po jejím jmenování ERÚ uvedl, že Vesecká splňuje všechny podmínky, které pro místopředsedu úřadu stanovuje energetický zákon. V zákoně se uvádí, že místopředseda musí mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, z toho alespoň tři roky v řídící nebo vedoucí funkci.

Vesecká byla před nástupem do úřadu advokátkou, v letech 2005 až 2010 byla nejvyšší státní zástupkyní. Podle ERÚ nicméně podmínku splňuje, věnovala se totiž prý také energetické problematice. Bývalý poslanec za ČSSD Koudelka v minulosti působil i jako náměstek Vesecké na Nejvyšším státním zastupitelství.

Vitásková dnes dodala, že zásah policie se odehrál v den, kdy byli na úřad pozváni šéfové hlavních energetických společností v zemi, aby s úřadem jednali o podmínkách regulačních pravidel od roku 2016. „Na náhody po tolika letech na úřadě nevěřím,“ uvedla.

Nyní je spolupráce v pořádku

ERÚ dnes dále upozornil, že následně měl údajně problém vydat vyhlášky s podmínkami pro nastavení cenové regulace v dalších letech. Komise Legislativní rady vlády vedená Josefem Vedralem totiž podle Vitáskové úřadu vytkla, že vydává materiály, pro které nemá v zákoně odporu, a dotváří tak zákon. ERÚ proto podle Vitáskové původní vyhlášky nevydal a velmi je zestručnil. „Proti této šikaně a proti snaze zničit výsledky ročního vyjednávání s celým energetickým trhem se nicméně bude úřad bránit všemi právními prostředky,“ dodala Vitásková. Spolupráce ERÚ s dalšími komisemi Legislativní rady vlády je podle ní v pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…