Úřad pro dohled nad hospodařením politiků a prezidentských kandidátů znovu zasahuje

07.09.2017 12:54

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí zahájil další dvě správní řízení se subjekty. Týkají se říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis, napsala ČTK.

Úřad pro dohled nad hospodařením politiků a prezidentských kandidátů znovu zasahuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Subjektům vytýká absenci registrace ve zvláštním registru úřadu a jednomu z nich i neoznačení volební kampaně informací o zadavateli a zpracovateli. Konkrétní názvy Weis neuvedl. Úřad už zahájil celkem osm správních řízení v souvislosti s volbami. V těchto případech může uložit sankci až 100.000 korun. Další řízení nesouvisející s volbami chystá.

Doručením o zahájení správního řízení začne běžet třicetidenní lhůta pro vydání rozhodnutí. Podle Weise je správní řízení neveřejné, a proto nelze podávat podrobnější informace. „V okamžiku, kdy rozhodnutí úřadu budou v právní moci, budeme o výsledku předmětných správních řízení adekvátně informovat veřejnost,“ doplnil Weis.

První správní řízení zahájil úřad už v srpnu. Podle serveru iRozhlas.cz se řízení týkalo novinových inzerátů České asociace satelitních operátorů s karikaturami premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Média v minulosti spekulovala i o tom, že se úřad zabývá například knihou bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO) nazvanou „O čem sním, když náhodou spím“ nebo žlutými billboardy, které naopak poukazují na Babišova pole s řepkou. Podle médií by se úřad mohl zabývat i společností Uber, která měla v tisku placenou inzerci proti novele zákona o silniční dopravě, nebo aktivitami olomouckého hejtmana a lídra kandidátky hnutí ANO v Olomouckém kraji Ladislava Oklešťka. Ten už v dubnu zahájil kampaň „Hejtuj hejtmana“.

Úřad vznikl letos v Brně. Jeho úkolem je kontrola financování politických stran a hnutí, což dosud dělá kontrolní výbor Sněmovny. Úřad si od něj agendu postupně převezme. Bude hlídat i dodržování stanovených horních hranic nákladů volebních kampaní. U sněmovních voleb je to 90 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…